otel dekorasyon

başa dön
30 HAZİRAN
868 defa Okundu

Casino de Montreal Renovasyonu

Casino de Montreal renovasyonu

Provencher Roy Mimarlık tarafından 2013 yılında renovasyonu tamamlanan 45.000 m²'lik Montreal Casino'su Kanada'nın görkemli yapılarından biri

Expo'67'de tüm dünyayı ağırlayan Casino de Montreal, bir ada üzerinde 1960'larda inşa edilmiş. yapının renovasyon çalışmalarıysa yıllar içerisinde sürekli devam etmiş. 1993 yılında gerçekleştirilen ve iç mekan dolaşımını sadeleştirme amacını taşıyan renovasyonun ilki, tasarımı ve uygulaması rekor denebilecek bir sürede (10 ay) 1994 yılında tamamlanmış. ikincisiyse 1996 yılında gerçekleştirilmiş.

Tüm alanlar dairesel bir metotla düzenlenmiş 

4 katta sürdürülen yenileme çalışmalarında, kullanım alanını sadeleştirmek için her bir katın rekreasyon alanları dairesel bir göbek etrafına toplanmış. Dikey bir sütunun çevresini ağ gibi saran aydınlatılmış alüminyum konstrüksiyon çevresine de oyun alanları konumlandırılmış. Ayrıca yapının güney kısmına panoramik asansörler, kuzeyine de merdivenler mimarilendirilmiş. Tesisin beşinci katı ise yeme-içme alanı olarak planlanmış. 

Oyun alanlarının bütünlüğünü sağlamak amacıyla eskiden içeride bulunan yönetim ofisleri binanın dışına konumlandırılmış. Resepsiyon, vestiyer ve güvenlik alanlarını kapsayan eski çoklu giriş yerine büyük ve görkemli tek bir giriş tasarlanmış. Dışarda ise tek bir giriş noktası bulunan binanın çevresinde oluşan araba ve yaya trafiğinin akıcı olmasına önem gösterilmiş.

Renovasyonun karakterinde ilk hedef "globallik"

Casino de Montreal renevasyonunda iç mekanın karakteri, sadece Montreal'deki konum ve toplumsal yapı göz önünde bulundurularak değil; tüm dünyadan gelen konukların karakterlerini de yansıtacak şekilde tasarlanmış. Her katta bulunan oyun alanlarının duvarlarına alüminyum paneller yerleştirilerek mekanın konsepti güçlendirilmiş. Tasarımda, casinonun konuklarına kesintisiz hizmet verebilmesi için gerekli olan esneklik duygusuna önem verilmiş. Öte yandan Expo'67'nin tarihsel alanı olan ve saygın bir kimliği bulunan alana minimum müdahale yapılmış. Örneğin ana giriş tasarlanırken orijinal mimari metotları kullanılmış. Ve Expo'67'nin eski su havzalarının üzerine yeni bir peyzaj ve idari ofislerin bulunduğu galeriler yerleştirmiş. 

Kent  ruhunu yansıtacak detaylar atlanmamış

Yapıda son derece özenli bir aydınlatma sistemi kurgulanmış. Özellikle duvarları süzen ve arkadan gizli aydınlatmalar, çevresel aydınlatmayla desteklenerek, alan kimlikleri belirlenmiş. Öte yandan projede çalışan mimarlar tarafından tasarlanan dev bir multi medya ekranı da iç cepheye yerleştirilmiş. Binanın ortasından 5. kata kadar uzanan bu ekran sayesinde, Montreal'in kent  ruhu ve yaratıcık iç mekana taşınmış.