otel dekorasyon

başa dön

Yeni ofis tasarımı ile çalışan memnuniyetini yüzde 88 e çıkardı

Yeni ofis tasarımı ile çalışan memnuniyetini yüzde 88’e çıkardı

İnsan odaklı tasarım anlayışına ve kullanıcı deneyimine verdiği önemli projelerine yansıtan mimarlık ofisi MuuM, SAP Türkiye için esnek çalışma alanlarının öne çıktığı bir ofis tasarladı.

Türkiye’nin birçok yerinde farklı ölçeklerde önemli mimari ve iç mimari projelere imza atan Y. Mimar Murat Aksu ve Y. Mimar Umut İyigün liderliğindeki MuuM’un tasarladığı  SAP Türkiye Ofisi, işveren-mimar arasında kurulan doğru iletişimin ve başarılı sonucunun somut bir örneği olarak karşımıza çıkıyor.

Çalışanlarla beyin fırtınası yapıldı

Anel İş Merkezi’ndeki yerinde 2009 yılından bu yana faaliyet gösteren SAP Türkiye Ofisi, yıpranmış tasarımından sıyrılarak, değişen çalışma yöntemlerine ve gelişen teknolojiye ayak uydurmak amacıyla, MuuM tarafından ele alındı. Değişen çalışma alışkanlıklarına ve teknolojik yeniliklere ayak uydurma hedefi ile tasarlanan SAP Türkiye Ofisi, çağdaş ve demokratik çalışma kültürünü yansıtan sosyal alanları sayesinde çalışanların motivasyonunu ve birbirleri ile iletişimini en üst düzeye çıkarıyor. Mekan, uluslararası markanın kurumsal kimliğini, çağdaş ve demokratik çalışma kültürünü yansıtan şeffaf bir dille tasarlanmış. Proje öncesinde, yapılan beyin fırtınaları ile SAP Türkiye tarafından çalışanlara ofisle ilgili beklentileri sorulmuş. Beklentilerin brief olarak iletildiği, oluşturulan çalışma grubu ile de tüm sürecin hızlı bilgi aktarımlarıyla desteklendiği ofisin tasarımında mimarlık ofisi ile tüm süreç uyumlu bir işbirliği içinde sürdürülmüş.

Çalışan memnuniyeti yüzde 88’e çıktı

SAP Türkiye Tesis Yöneticisi Müge Tilkici, proje tamamlandıktan sonra yaptıkları ankette personel memnuniyetinin %88 gibi çok yüksek bir orana çıktığını söylüyor. Tilkici, “Özellikle ortak alanlar çalışmayı çok verimli kıldı. Camın önünde yapılan ahşap banko masa sayesinde çalışanların o bölümde, gün ışığında daha fazla zaman geçirdiklerini, çay-kahve aralarını bile o alanda çalışarak değerlendirdiklerini gözlemliyoruz” açıklamasını yapıyor. MuuM’un kurucu ortaklarından Y. Mimar Murat Aksu, tasarımın değişim ve gelişime açık olmasının esnek bir planlama ile gerçekleşebildiğinin altını çizerek şunları söylüyor: “SAP Türkiye Ofisi’nde yaptığımız tasarımın kısa zamanda kaldıraç etkisi yaratacak bir dönüşüm ortaya koyduğunu düşünüyorum. İhtiyaçlar ve eğilimler her 5 senede bir değişiyor. Bu süreyi rahatlıkla göğüsleyebilecek bir tasarım yaptığımıza inanıyorum. Son derece esnek bir planlama ile değişime ve gelişime açık bir ofis yaratmayı önemsedik.”

Teknolojiye entegre olmuş, kullanıcı iletişimini üst düzeye taşıyan bir tasarım diliyle kurgulanan SAP Türkiye Ofisi’nde, doğal ışıktan yararlanılan, ferah bir atmosferde ele alınan açık ofis kurgusu hakim.

Tasarlanan mobil çalışma alanları ile iş yoğunluğunun stresinden uzaklaşmak üzere planlanmış sosyal mekanları barındıran ofiste genel müdür de dahil olmak üzere tüm yöneticiler için açık ofisler hazırlandı.

İşverenin tüm taleplerinin değerlendirildiği ve ihtiyaçlarının tespit edilerek tek tek ele alındığı SAP Türkiye Ofisinde eski yerleşimde verimsiz kullanılan mekanlar, alternatif ve yaşayan alanlar haline dönüştürülmüş.

MuuM için projenin en zorlu tarafı, ofisi içinde çalışma hayatı devam ederken kimseyi rahatsız etmeden yenilemek olmuş. Karşılama bölümü kurumun güncel marka kimliğinden yola çıkılarak ele alınırken, çalışanların memnuniyetinin öncelikli tutulduğu arka planda ise açık renkler ve şeffaf bir yaklaşım tasarımı biçimlendirmiş.

Yoğun bir iş temposuna sahip olan çalışanların gün içerisinde stresten uzaklaşarak, motive olmaları için çok fonksiyonlu ortak alanlarının tasarlandığı SAP Türkiye Ofisi’nde manzaralı cephenin önüne boylu boyunca yerleştirilen ahşap banko masa ve sandalyeler ofisin en popüler mobil çalışma noktalarından biri olmuş.

Orta alanda kahve köşesi ve hareketli banko masalarla yaratılan toplanma alanı ise özel günlerde yapılan ofis içi kutlamaların ve kahve molalarının değişmez adresi haline gelmiş. Doğal ve sıcak malzeme kullanımıyla mekanın değişen karakteristiği, mevcut yapay bitkiler atılıp doğal bitkilere yer verilerek yapılan iç peyzaj ile desteklenmiş.