Karakterli yapılar tasarlamak: Nishi Hotel Residence
March Studio tarafından projelendirilen Nishi Hotel Residence, benzersiz tasarım kimliği ile konuklarını şaşırtıyor.
Nishi Hotel Residence, Avustralya'nın başkenti Canberra'da yer alıyor. Tesis; içinde konut, otel, özel ofis, sosyal alanlar, sinema salonları, restoranlar ve barlar bulunan çok yönlü bir yapı olarak tanımlanıyor. Özünde sürdürülebilirlik ilkeleriyle temellendirilen, kullanılan malzeme seçimlerinde ve yaşam alanları için tercih edilen teknolojilerde bunu olabilecek en güçlü şekilde ortaya koyan Nishi, asıl farkındalığı mimari tasarımıyla ortaya koyuyor.
2150 adet kereste ve 2000'den fazla çelik çubuk
Tesisin lobisi, yapının en dikkati çeken ve dramatik efekt yaratan alanı olarak görülüyor. March Studio tarafından tasarlanan alan, binlerce kerestenin tavandan aşağı sarkıtılmasıyla, mekanın hareketliliğini ve görselliğini iç mekana doğal ve eşsiz bir şekilde taşıyor. Hem tasarım hem de işlevsellik olarak yerleştirilen bu keresteler, mekan içine gün ışığının filtrelenerek girmesine yardımcı oluyor. Ayrıca aralarından duvarlara ve zeminlere gölgeler halinde sızan ışık huzmeleriyle de dramatik bir ortam oluşturuyor. Öte yandan aydınlatmaya destek olacak şekilde, bu keresteler arasından sarkıtılan ve örümcek ağını andıran yardımcı aydınlatmalar da kullanılıyor.
Son derece sade ancak bir o kadar da güçlü tasarım tekniği
Büyük merdiven, konukları otelin lobisine ve barına yönlendirirken, merdivenlerde kullanılan birbirinden farklı uzunluktaki kerestelerin bir araya gelerek sıra dışı bir form oluşturmuş olması da hayranlık uyandırıyor. Birbirine paralel şekilde irili ufaklı olarak sıralanan kereste yığınları üzerine konulan yekpare ahşap plaka, son derece basit ancak bir o kadar da güçlü tasarım tekniğini içinde barındırıyor. Bu merdivenler, kompleks içinde bulunan ticari alanlardan yaşam alanlarına geçişi de sağlıyor.
Tesisin lobi alanındaki duvarlar, oturma alanları ve prekast beton banklar, kaba el işçiliğini hissettiren detaylarıyla karşımıza çıkıyor. Malzeme olarak seçilen özel kerestelerin doğal dokusu, döküm beton kirişlerin yığınlar halinde tekrar etmesiyle açığa çıkan sade ve eşsiz görünüm, konukların algısını dış dünyadan çekiyor, tamamen iç mekana odaklanmalarını sağlıyor.
Tesisin konut bölümüne geçişi için kurgulanan giriş alanı da yine sıra dışı bir dekorasyon çizgisine sahip. Alanda yer alan iki duvarın ve tavanın, eski bilgisayarlarda bulunan delikli kart formunda, çelik levhalar kullanılarak döşenmesi, yapı tasarımında kurgulanan bütünlüklü konsepti yansıtıyor. Bunların arasında kullanılan kehribar ağacı ve kalın camlar yine dışarıdan gelen ışığın filtrelenerek içeri alınmasını ve de sıcak bir atmosfer oluşmasını sağlıyor. Kütüphane ve ticari lobide de yine bu delikli çelik paneller ve kereste yığınları devam ettiriliyor.