otel dekorasyon

başa dön

Dekorasyonda floral etki ile pozitif enerji

Dekorasyonda "floral" etki 

Yaşam alanlarını tazelemek, mekanları olumlamak ve pozitif enerji yüklemek için dengeli floral desenler ya da taze çiçekler biçilmiş kaftan…

Doğada baharın zamanı olabilir ama mekanlarda aynı şey geçerli değil… Soğuk bir kış gününün sonunda adım attığımız evlerimizde baharı estirebileceğimiz gibi, güneşin en sıcak olduğu yaz mevsiminde hatta sonbaharın hüzünlü renklerinde istersek yine baharı yaşatabiliriz. Bunun için en büyük yardımcımız; tazeliği renklerinde saklı çiçekler, çiçeksi motifler…

Çiçeği burnunda trendler…

Hemen hemen her tarzı yüklenebilen floral desenler, dekorasyonda duvar kağıdı başta olmak üzere davetkarlığını daha çok tekstillerde göstermektedirler. Yüzlerce yıldır kullanılan bu floral desenler, bugün minimal etki yaratacak form özgünlüğüne sahipler. Eskilerin ağır ve ağdalı motiflerinin yanı sıra ferahlatıcı etkileriyle yumuşacık ve tazelenmiş bir romantizmin taşıyıcısıdırlar. Çiçeksi motiflerle yaratılacak; vintage, romantik ya da modern tarz, kullanılacak desenlerin form büyüklükleri ve renk kombinleriyle orantılıdır. Öyle ki tercih edilen renkler ne kadar pastel ve desen boyutları ne kadar küçük olursa, o kadar modern bir duruş yakalanacağını söylemek yanlış olmayacaktır. Tam tersi durumlarda da klasik bir görünümü sağlamak kaçınılmazdır.

Tamamen kişisel beğeniyle kurgulanan mekan atmosferlerinde yaratılmak istenen bireysel stiller de seçilecek çiçek formuyla bağlantılıdır. Elbette ki bu forma eklenecek örneğin çizgiler, ekose desenler, grafik soyutlamalar hatta tipografi bile özgün bir floral etkinin kapılarını aralayacaktır. Doğanın renklerini ve enerjisini formlarıyla yansıtan bu samimi, neşeli ve romantik desenlerin, istendiği takdirde her mekanda kendine mutlaka bir yer açacağına emin olabilirsiniz. Ancak seçtiğiniz desenleri kullanırken, dekore edilecek mekanda %60 oranında ana renk kullanmanız gerektiğini de unutmayın…

Çiçekler her yerde… 

Çiçekli desenler klasik mobilya formlarında kullanıldığında nostaljik bir atmosfer kurgularken; modern, keskin hatlı, minimal mobilyalarda kullanıldığında eklektik bir doku oluşturmaktadır. Son dönemlerdeki genel eğilim de bu yöndedir. Bu nedenle floral desenleri, büyük-küçük desen dengesini koruyarak ve tek bir ana renk etrafında buluşturarak (zeminde ya da duvarlarda) doğru oranda karıştırmak, genel ambiyansın enerjisini kuvvetlendirecektir.

Floral desen her zaman feminen demek değildir.

Motifler kullanılırken, örneğin mekan bir yatak odası ise çiçekli perde ya da yatak örtüsü seçmek yerine, bu alanlarda doygun renkli tekstiller kullanmak, fakat iri floral desenleri yatak başında değerlendirmek etkiyi güçlendirecektir. Seçilecek desene karşı beğeninin son derece yüksek olması, aradan zaman geçtiğinde dahi kullanılan bu dokudan sıkılmayı engelleyecektir. Eğer bu konuda kesin bir karar yoksa mobilya döşemesinde değil de yastıklarda floral desen kullanmak verilecek en doğru karardır.

Yaygın bir kanı olarak bu tarz dekorasyonun feminen bir çizgide olduğu söylenir, hatta hissedilir. Bu düşünce sadece pastel tonlu ve minik formlu desenler için geçerlidir. Eğer ki floral desende erkeksi çizgiler yaratılmak istenirse çok daha doygun renklerin tercih edilmesi ve form olarak da büyük ve kalın kontürlü motiflerin seçilmesi gerekmektedir. Hatta bu sayede sadece feminen çizgiden uzaklaşılmakla kalınmayıp, modern ve sanatsal bir dokuya dönüşüm de mümkündür.

Kuşkusuz, taze rengarenk çiçeklerin ise dekorasyonda olmazsa olmaz bir duruşu vardır. İster kadınsı ister erkeksi çizgiye yakın bir atmosfer kurgulansın, taze çiçekler mutlaka ama mutlaka mekanı özgürleştiren ve ona hayat katandır.