otel dekorasyon

başa dön

Metal geri dönüşüm sanatı

Metal geri dönüşüm sanatı 

İç mimarlık hayatımın yanı sıra ilgilendiğim metal geri dönüşüm sanatıyla yeni eserler üretiyorum. Hurdaya atılmış, atıl bırakılmış ne varsa bunu sanatla birleştiriyor, geri dönüşüm unsuru olarak kullanıyorum.

2007 yılında İç Mimari ve Çevre Tasarımı Bölümü ile birlikte Grafik Tasarımı bölümünden yan dal alarak mezun olan Yakup Burak Akay, tasarım gücünü şimdilerde atık malzemeli heykel yaratmak için kullanıyor. İç mimarlık ve tasarım ofisi çalışmalarının haricinde, hobi olarak ilgilendiği metal geri dönüşüm sanatıyla değerli nesneler üretiyor.

YAKUP BURAK AKAY

Eski metal eşyalara yardımcı elemanlar ekleyerek, tasarım unsurları yaratıyor .

Dünyada en önemli sosyal sorumluluk projelerden biri sayılan geri dönüşüm bilincinde olan sanatçı ve iç mimar Yakup Burak Akay'ın yaptığı gibi eski metal eşyalara yardımcı elemanlar ekleyerek tasarım unsurları çıkartmak mümkün. Bu aslında eğlenerek eğlendirerek yapılan bir sanat. Tasarıma başlarken ne yapacağınızı düşünmemekle birlikte, bulunan eski eşyalarla ne oluşturulabiliri düşünmek çok önemli. Doğal haliyle hayatın ve mekanların bir parçası haline gelen bu objeler, örneğin bir tava bile olabilir… Bu tava bir anda kuyruklu bir ördeğin gövdesi yapılabilir ya da ters çevirip şapka olarak kullanılabilir. Hatta kafe önü için küllük vazifesi gören bir tabla haline de dönüştürülebilir. Çeşitli büyüklükteki somunlardan göz yapılabilir. Tellerden saç, kuyruk, su borusundan bir şey, eski tırmıktan başka bir şey, kürekten farklı bir şey gibi… Her şey hayal gücünüze bağlı. Çünkü hayaliniz o anda çok farklı yerlerde şekillerde canlanabilir. 

"Yaptığım şey bir sanat olmakla birlikte, keyif alınan bir sahne. Hurdaları geri dönüştüren bir atölye, bir şeyler oluşturmuş olmanın verdiği keyif… Hatta oluşturduğunuz şeyin kullanılabilirliğinden ve bu ürünlere verilen şaşkın  tepkilerden alınan haz…"

Metal geri dönüşüm sanatının Türkiye'de yaygın olmadığı hatta yok denecek kadar az kişinin ilgilendiği söylenebilir. Bu anlamda oldukça değerli bir sanat. İşin güzel yanlarından biri de fabrikasyon olmaması ve her bir eserin dünya üzerinde eşi benzeri olamayacak bir sanat eseri olarak karşımıza çıkması. Aslında kullanılabilirlik anlamında da oldukça geniş bir alana sahip. Bahçelerde, parklarda, balkonlarda, teraslarda, kafelerde, dekorasyon amaçlı mağazalarda, tasarım objesi olarak ofislerde ve aklınıza gelebilecek her yerde.