Çocuksu odalar
Ferah ama renkli, sade ama eğlenceli…
Çocuk odalarını tasarlamak, evin diğer odalarını tasarlamaktan biraz daha teknik düşünülmesi gereken bir konudur. Çocukların algıları ve hayal güçleri yetişkinlerde olduğu kadar sınırlandırılmış olmadığından, onların bu becerilerini doğru yönlendirecek, ruhsal ve motor gelişimlerini destekleyecek, farklı işlevselliklere yanıt verecek şekilde planlanmalıdır. Hem yaşam hem çalışma hem oyun hem de yatak odası olarak kullanılacak bu odalar, çocukların bireysel dünyalarıdır. Bu nedenle yetişkinler tarafından dekore edilen çocuk odalarında ebeveynlerin şahsi isteklerinden çok, çocuksu beğeniye ve tercihlere göre hareket edilmesi, yapılacak en doğru şeydir. Gerekirse bu konuda profesyonellerden de destek alınmalıdır.
Çocuk odası tasarlarken çocukların her geçen gün biraz daha gelişen ve hızlı büyüyen bireyler olduğunu unutmamak gereklidir. Bu nedenle de dekore edilecek odanın, işte bu gelişime ahenkli bir şekilde uyum gösterebilecek kapasite taşıması, en temel çıkış noktası olmalıdır. Aksesuarlar ve mobilyalarsa titizlikle seçilecek temel dekorasyon araçlarıdır.
Sınırsız hayal gücünü destekleyecek,
formlarıyla ilham verecek tasarım mobilyalar,
çocukların oyun farkındalığını arttırır;
oyun kurgularına sıra dışı yönlendirmeler yapar.
Özellikle 5-12 yaş çocuklarının bireysel olarak oyunlar kurguladığını düşünecek olursak, onların bu kurgularına yardımcı olacak tasarımlarla yeni keşifler yapmalarını sağlayabiliriz. Zaten artık bu konuda çalışan ürün tasarımcılarının son derece fonksiyonel, estetik ve öğretici çocuksu mobilyalarına ve aksesuarlarına ulaşmak hiç de güç değil. Elbette ki ebeveynlerin işlerini kolaylaştıracak şekilde özellikle mobilyaların aynı zamanda depolama alanı olarak kullanılabilecek olması da unutulmamalı…
Peki ya "Feng-Shui" ne diyor?
Rüzgar ve suyun uyumu ile başlayan Feng- Shui'de aslında karar merci çocuklar… Ancak temel olarak ebeveynlerin belirlemesi gereken şey, çocuk odasının evin karmaşasından uzak sakin bir noktada konumlandırılmış olması… Özellikle güneşi içine alması, almıyorsa da tepeden aydınlatma yerine yerden ya da gizli aydınlatmalarla alanda ferahlık yaratılması… Yatağın odaya hakim bir alana konumlandırılması ama mutlaka kapıyı görmesi de çocukların kendilerini güvende hissetmeleri için temel bir felsefe.
Ferah ama renkli, sade ama eğlenceli…
Feng-shui'de, aynı şekilde odadaki çalışma alanının da kapıyı görecek şekilde konumlandırılmasının, odaklanma sorununu mekansal olarak ortadan kaldıracağı düşünülüyor. Renkler tamamen çocukların zevkine göre bırakılmalı diyen Feng-shui, aydınlık pencere önlerine konacak kristallerin odaya yayacağı ışıltıyla birlikte, mekanın enerjisini de güçlendireceğini öngörüyor. Ayna ise yarattığı yanılsamalarla geceleri uykuya dalmayı zorlaştıracağından asla kullanılmaması gereken aksesuarlar arasında belirtiliyor.