İç mekan tasarımlarında neden doğal malzemeler kullanılmalı?
İç mimari uygulamalarda "doğal" terimi yenilenebilen ve doğadan gelen her çeşit materyali kapsar, geniş bir alana hitap eder.
Bugün sadece profesyoneller değil, son kullanıcılar da artık kullandıkları malzemelerin kalitesi hakkında eskiye oranla çok daha bilgili. Sürekli olarak da bilgilenme isteği içinde. Üretimde en az miktarda kimyasal işlemlere tabi olmuş ürünlerin seçilmesi de hem kişisel sağlık hem de çevre için faydalı bir geri dönüşüm olarak nitelendirilmekte. Kişilerin organik yiyecek tükettikleri, kullandıkları araçları ve gereçleri kimyasal içermeyen ürünlerden seçtikleri oranda iç mekan tasarımlarında da aynı yaklaşıma sahip olmaları, bütün olarak durumu çok daha anlamlı kılmakta. Peki ama iç mekan tasarımlarında neden doğal malzemeler kullanılmalı?
Yenilenebilir materyaller dayanıklıdır.
Büyüklerimiz devamlı "nerede o eski ürünler" diye yakınırlar… Bir düşününce ailenize ait evlerde mutlaka geçmişten kalma ürünler hala kullanılmaktadır. Muhtemelen de sizin daha bir kaç yıl önce satın aldığınız mobilyalardan çok daha sağlamdırlar. Bunun tek sebebi, o ürünlerin doğal malzemelerden üretilmiş olmalarıdır. Doğadan harmanlanan materyaller son derece dayanıklıdır. Örneğin granit… Granit, doğadan çıkan en sert ve dayanıklı doğal taştır. Diğer ürünlerle kıyasladığınızda, uygun bir bakımla parlaklığını ve canlılığını muadili olan materyalden çok daha uzun yıllar koruduğuna şahit olursunuz… Aynı şekilde ahşap da…
İç mekan dekorasyonunuz hep trend kalır.
Aradan onlarca yıl geçse de emin olunabilir ki iç mekan tasarımlarında 'doğa' daima büyük bir etken olacaktır. Bu nedenle çevreye duyarlı materyalleri iç mekan tasarımlarına taşımak doğru bir tercihtir. Zaten tasarımcılar da doğal malzemeleri kullanabilecekleri ürün tasarımları gerçekleştirme konusunda oldukça heyecanlıdırlar. Bizlere de bunları mekanlarda uyumlu bir şekilde kullanabilme şansı sunarlar. Şöyle bir tüyo verilebilir ki o da doğal malzemeleri seçerken bir arada kullanmaktan korkulmaması gerektiğidir. Örneğin ahşap yemek masasının altına serilecek bambu bir yer döşemesi hem etkili bir his uyandırır hem de uzun yıllar trend kalır.
Doğal malzemeler zamansız bir dekorasyonu garantilerler.
Zamansız bir dekorasyona sahip olmak, kuşkusuz mekana artı değer katmakla eş anlamlıdır. Kim ister ki sürekli değişen trendlere kapılıp dekorasyonunu değiştirmek. Özellikle de trendler birkaç yıl arayla kendini yinelerken… Bu anlamda iç mekan tasarım kavramının başında sürdürülebilir materyal kullanımı listenin ilk sırasında gelmelidir. Uygulamadaki ilk adım da stile uygun bir yol haritasının belirlenmesidir. Örneğin Akdeniz tarzının verdiği rahat bir his uyandırılmak isteniyorsa, kil ve kerpiç kullanılabilir. Daha klasik bir görüntü için tasarıma mermer eklenebilir ya da rustik bir hava için ahşap kullanılabilir.
Doğal olan her şey "doğal" kişiliğinizi yansıtır.
Sürdürülebilir malzemelerle tasarlanmış dekorasyonlar kendi içinde doğal farklılıklar içerirler. Örneğin doğal taştan tasarlanan mutfak tezgahları farklı mermer dokuları sergilerler. Öte yandan ahşap yer döşemeleri de buna benzer farklılıklarla karşımıza çıkarlar. Bu nedenle tasarımlara bu materyallerin dahil edilmesi, emin olun ki bu hoş farklılıkların da kucaklanmış olacağı anlamına gelir. Ahşap mobilyalarınızın üzerindeki ufacık doğal bir leke bile, o saatten sonra artık sizin için ışıldar, sizi yansıtır.