Ruhun mekana damgası: mandala
Doğu Felsefesi’nin insan bedenine ve ruhuna odaklanan mistik duygusu, mekanların enerjisinde de yenilenmeye, arınmaya, pozitif hayat döngüsünün sürekliliğine uzanıyor.
Hepimizin aşina olduğu ve zaman zaman uygulamaya çalıştığı Feng-Sui Felsefesi’nin mekana yerleşimi gibi, "Mandala" da bedeni yoran kötü enerjilerden arınmayı temsil ediyor. "Hayat Çemberi" ya da "enerjiyi saklayan kap" anlamlarıyla, ruhsal arınmayı hedefliyor. Feng-Sui ile kıyaslandığında sıralı kurallarıyla uygulanan bir dekorasyon ritüelinden çok ruhun özgür bırakılmasıyla öne çıkıyor. Ve doğrudan kişisel çizimlerle hem mekanlarda uygulama imkanı buluyor hem de sembol öğelerin taşıyıcısı olan aksesuarlarda kendini ifade ediyor. Bu anlamda mandala için dekorasyon stilinden çok bir yaşam biçimi tanımını yapmak daha doğru bir ifade oluyor.
Eşyalara yüklenen enerjiler bedene geri dönüyor.
Mandalayı bir sanat olarak ele aldığımızda, bu sanatı icra ederken ki duyguların ve düşüncelerin, tamamen kişisel sembol çizimlere ve renklere yüklendiğine dair sıkı bir inanç duyuluyor. Bu nedenle de mekanınıza taşıyacağınız mandala çalışması ne kadar fazla güzel düşünce tılsımını taşıyorsa, o kadar fazla hayatınızın merkezine pozitiflik yüklüyor.
Bir daire, içinde onlarca renk ve eşsiz formlar.
Mekanlarda özellikle duvarlarda uygulanabilecek mandalalar, bütünlüğü simgeleyen daire formlarının yanı sıra bireyin ruhsal duygu aktarımları da seçtiği renklerle ifade buluyor. Bir anlamda yaşamın bu içsel yolculuğu mekana doluyor, kişisel özü yansıtıyor. Bu da dolaylı yoldan kendini bulmuş olmanın hafifliğini hissettiriyor. Örneğin mandala duvar süslemesi hem sanatsal güzelliği yaratıyor hem de kişiye özel duyguların saklı sırrı olarak kalıyor.
Bırakın dilekleriniz hayatınıza yansısın…
Dekorasyonda mistik mandala desenleri, çoğunlukla yoga ve meditasyon stüdyolarında, otellerin SPA ve lobi alanlarında kullanılsa da istisnasız her dekorasyon tarzında kullanılabilecek şekilde 'ruhun imzası" oluyor… Bununla beraber pek çok farklı materyalde de karşımıza çıkıyor. Butik olarak üretilen halılar, seramikler, patchworkler, hasırlar, vitraylar, tavan süslemeleri, mozaikler vb. hepsi birer pozitif enerji algısıyla mekanlara akıyor.
Mandala konusunda ülkemizde çalışmalar yapan Aslıhan Aksun, sadece bilinçaltının algılayabildiği form ve renk titreşimleriyle bir terapi yöntemi olan ve mekanlara kişisel enerji tayfını aktaran mandala sanatının; estetiği bir yana, taşıdığı derin anlamıyla da son derece değerli olduğunu savunuyor.