otel dekorasyon

başa dön
29 TEMMUZ
4591 defa Okundu

Türkiye nin ilk HIP iş dünyası oteli Workinn Hotel

İş dünyasına Workinn Hotel konforu

Türkiye'nin ilk 'HIP iş dünyası oteli' olarak konuklarını ağırlayan Workinn Hotel, aynı zamanda Gebze Sanayi Bölgesi'nin  Gold LEED sertifikalı ilk akıllı tesis

Yatırımcı ve aynı zamanda Workinn Hotel Genel Müdürü olan Şebnem Uyar, sürekli gelişmekte olan Gebze Bölgesi'ni Türkiye’nin kalbi olarak değerlendiriyor. Marmaris ve Kartalkaya  bölgelerindeki Golden Key butik oteller zincirlerinin de  1997 yılından bu yana sahibi olan Şebnem Uyar ; Workinn Hotel yatırımını da organize sanayi bölgesi olarak Gebze'nin geliştiğini ve gelişmeye devam edeceğini dikkate alarak gerçekleştirdiklerini belirtiyor. Bulundukları alanda iş dünyasını ağırlayacak konforda bir tesisin olmaması konusuna dikkat çeken Uyar, bölgeyi iyi tanımaktan ötürü lokasyon seçiminde en doğru tercihi yaptıklarını söylüyor.

İş dünyası konseptine, tam donanımlı bir sosyal yaşam konforu

Workinn Hotel projelendirilirken, sanayi bölgesine gelen iş adamlarının konaklayabilecekleri, gerektiğinde fabrika dışında toplantı ve iş görüşmelerini yapabilecekleri, dinlenebilecekleri ve sosyalleşebilecekleri bir konforun yaratılabilmesi esas alınmış. Bu anlamda firmaların oto lansmanlarını bile düzenleyebilecekleri hatta bölge kullanıcılarının etkinliklerini de gerçekleştirebilecekleri şekilde tam donanımlı sosyal  mekanlar oluşturulmuş.

Fheng-Shui felsefesi ve yeşil bina fikri çıkış noktası

Bölgede farklı bir business oteli yapmak amacıyla 7 farklı tipte oda planlayarak, her kategorideki misafire hitap etmeye çalışılmış. Bölge otellerinden nasıl farklılaşabileceği düşünülürken, HIP (highly individual places) bir tesis yaratmak için mimari ve içmimari çalışmalar birlikte yürütülmüş. Doğanın matematiğinin doğru kullanıldığı Fheng-Shui felsefesi ile doğaya uyumlu yeşil bina fikri üzerine yoğunlaşılmış.

Gold LEED Sertifikalı doğayla dost bir tesis

Tesisin proje aşamasında sürdürülebilir mimariye ağırlık verilerek gerçekleştirilen uygulamalar sonucunda gelinen nokta Gold LEED Sertifikalı bir tesis olmuş. Yağmur sularının toplanarak kullanıma sokulmasından gri su geri dönüşümüne, atıkların geri dönüştürülmesinden gün ışığından en üst seviyede yararlanılmasına kadar her alanda sürdürülebilir çözümler benimsenmiş. Yapı malzemelerinde taş ve ahşap gibi tümüyle doğal ürünler tercih edilmiş. Aydınlatmada LED ürünler kullanılmış. Aydınlatma otomasyonu sayesinde lobideki aydınlatmalar, içeriye yansıyan gün ışığının değerine göre kendi düzeyini ayarlayabilecek şekilde kurulmuş.

Anti-alerjik alternatif oda seçeneği

Hem iş dünyası ihtiyaçlarını iyi çözümleyen hem de konuk konforunu birincil hedef olarak belirleyen tesiste, "Anti-alerjik" oda seçeneğinin olması hizmet farkını ortaya koyan detaylardan. Günümüz dünyasında alerjik rahatsızlıkları olan pek çok bireyin olduğundan söz eden Delice, tesisin 3 katının "Anti-alerjik" tasarlandığını belirtiyor. Bu katlarda anti-alerjik tekstil ürünleri kullanıldığını ve hijyen standartlarının diğer odalardan farklı olduğunu aktarıyor.

Şebnem Uyar  için tesisten ayrılmak çok zor…

Şebnem Uyar, her detayını son derece titiz bir özveriyle projelendirdikleri, en ince detayları düşünürken uzmanlardan danışmanlık aldıkları tesisten ayrı kalmanın çok zor olduğunu belirtiyor. Kişisel olarak restoran - lobi  ve spa alanlarından büyük bir keyif aldığını, bu mekanlarda ki atmosferin bireyi sürekli dinlenmeye yönlendirdiğini belirtiyor. Yaz aylarında kullanılmaya başlanacak açık hava havuzuyla mekanın çok daha eğlenceli olacağını düşünüyor.

MİMARİ

Workinn Hotel'in temelinde Feng-Shui var.

Doğanın pozitif enerjisi tesise taşınırken, mimaride de Feng-Shui ilkeleri kullanıldı.

Çinici Architects tarafından üstlenilen Workinn Hotel'in mimari tasarımı Can Çinici'ye ait. Çinici, proje süresince Feng-Shui uzmanı Esra Koyuncu ile birlikte çalışmış.

Esra Koyuncu Fenk - Shui Uzmanı

Yapının tasarımı, iki ayrı bina olarak ele alınmış. İlk bölümünde lobi, bar-restoran, çok amaçlı toplantı odaları, havuz ve çevresi gibi sosyal mekanlara yer verilmiş. Zemin ve bodrum kotlarındaysa yeşil cephe karkasıyla sarılmış iki kat yüksekliğinde bir ‘baza’ oluşturulmuş. Standart, executive ve apart olmak üzere üç farklı oda normunu barındıran dış kabuk, modüler prekast beton plaklarla karakterize olan L- planlı beyaz ‘uyku kutusu’ ise ikinci bölüm olarak kurgulanmış. Üstteki beyaz kütleyi karakterize eden en bariz özellikse pencerelerin paneller içinde değil, panellerin diziliş biçiminin oluşturduğu kayar ritmin ‘aralıklarında’ tasarlanmış olması olmuş.Workinn Otel lokasyonunun sanayi bölgesi olması dolayısıyla endüstriyel yöntemlerden olabildiğince yararlanılmış. Hem yapı hassasiyetini artırmak, hem de inşaat süresinden tasarruf etmek için cephede prefabrik beton panellere yer verilmiş. Özellikle L-planlı beyaz kısımda hiç tuğla duvar örgüsü kullanılmamış, 18 cm kalınlığında kendinden yalıtımlı bir sistem uygulanmış.

Panelin dışındaysa 2 cm’e varan beyaz çimentolu beton bir katmana yer verilmiş. Baza kısmındaki karkaslı ‘yeşil cephe’ ise çevreci ilgi alanlarından ziyade daha çok mimari bir fikir gereği ortaya çıkmış. Ülkemizde otel uygulamalarında görülen malzeme karmaşasından kaçınmak ve daha tarafsız, 'sessiz' bir etki elde etmek amacıyla beyaz renge ve prefabrikasyona gidilmiş.

Altta bazada konvansiyonel cephe malzemelerinin ‘sertliğini’ taşımayacak ve oldukça ekonomik bir manto sıva üzerine uygulanan yeşil cephe karkası tercih edilmiş. Bu karkas üzerine tırmanan yaseminler, zemin kotunda, bodrum seviyesinde ve ara teras kotunda yer alan uzun saksılarla beslenmiş.

Temelinde sadece beton değil, tüm evrene sevgi ve saygı yatıyor.

'Çevremizi saran enerjiyi yaşadığımız yerlere doğru yönlendirerek sağlıklı, mutlu ve verimli yaşam alanları yaratmak' için işleyen Feng-Shui, Workinn projesinin temeline oturtulmuş. Tesisin aynı zamanda HIP ve yeşil bina olması da bu temeli desteklemiş. Dolayısıyla bu öğreti çerçevesinde doğanın sunduğu beş element (ağaç , ateş , toprak, metal ve su) değişik formlarda, renklerde ve materyallerde dengeli bir biçimde tesis genelinde kullanılmış. Feng-Shui Uzmanı Esra Koyuncu tarafından projelendirilen tesiste akıcı ve huzurlu bir atmosfer yaratılarak, konukların 'kendini iyi hissetmesi' üzerine bir kurgu oluşturulmuş.

Feng-Shui'nin sadece gördüklerimizle sınırlı olmadığı görüşü de dikkate alınarak, zaman içinde enerjilerin değişik etkileri olduğu fikri benimsenmiş. Bu anlamda Workinn projesinin temelleri atılırken de tesis hizmete açılırken de yeryüzü ve gökyüzünün uyum içinde olduğu en uygun günler beklenmiş.

İÇMİMARİ

Sürprizlere açık konsepti ile hizmet sunan Workinn Hotel'in iç mimari tasarımında Deer Architects imzası var.

Rıfat Ergör - Cem Demirci

Kullanıcıyı yormayan dinginliği, dinamikliği ve sürprizlere açık konseptiyle dikkat çeken Workinn Hotel'in içmimari tasarımı Rifat Ergör ve Cem Demirci tarafından hazırlanmış. Klasik iş oteli tasarımlarında hakim olan ciddiyet ve ağır hava bu tesiste yerini modern mimariye bırakmış.

Genel mekanlarının tasarımında bulunan taş, ahşap ve metal dramatik aydınlatmalarla çeşitli formlarda kullanılmış. Bu sayede de ortaya yalın bir fon çıkmış. Mobilya ve halı seçimlerinde canlı renkler kullanılarak, mekanlara dinamizm kazandırılmış.

Workinn Hotel'in konuk konforunda "rahatlık ve mutluluk" duygusu hakim

Tesisin giriş katında yer alan orta avlu, mekanın doğal ışık almasını sağlayacak şekilde camekan olarak mimarilendirilmiş. Yine giriş katta bulunan iç avlu etrafına da lobi, restoran ve bar fonksiyonları açık bir planlamayla kurgulanmış. Tüm bu mekanlar, gerek kullanıcı sirkülasyonuna gerekse mekanların bir bütün olarak algılanmasına imkan verecek şekilde konumlandırılmış.

Yüksek tempolu bireylerin enerjileri, huzurla dengelendi

Feng-Shui felsefesi çerçevesinde yin-yang enerji dengesinin kurulduğu  sosyal alanlarda, spor ve SPA mekanlarında konukların kendilerini daha iyi hissetmesini sağlayacak şekilde doğa ile birlik hissini vurgulanmış.

Lobiden inen metal merdiven, alt katta yer alan fuaye alanının lineer ve yalın renkleri içinde bir tasarım öğesi olarak yer almış. Kullanılan mobilyalarla mekana renk katılmış.

Toplantı odaları ve konferans salonunun kullanıcı odaklı olması nedeniyle tasarım öğelerinde  fonksiyonel ve yormayan renkler tercih edilmiş.

Oda katlarında genel mekanlardaki dinamik anlayış daha cesur bir tavırla ortaya konmuş. Oda duvarları ve mobilyalarındaki sadeliğe karşı zıtlık oluşturacak şekilde otel logosu desenli halıda neon yeşil renk kullanılarak farklı bir kimlik oluşturulmuş.

Görsel hareketliliği sağlayan renkli halı, oda koridorlarında da kullanılmış ve yine aynı renkteki oda kapıları ile bütünlük oluşturulmuş.

Proje Künyesi

Proje Adı: WorkINN

Proje Yeri: Cayırova / Kocaeli / Turkey

Mimari Tasarım: Can Çinici / Çinici Architects - Istanbul

Proje Ekibi: Cem Katkat, Adil Ömer Çamaş, Selim Koytak, Cemre Teomete

İşveren: Uyar Group

Proje Tarihi: 2009-2011

Yapım Tarihi: 2011-2013

İnşaat Alanı: 12.000 m²

Turizm Danışmanı: Oğuz Ünver

Statik Proje: Ontu Muhendıslık

Elektrik Projesi: Oneren Proje Muh

Mekanik Proje: Mekanık Proje

Akustik: Duyal Karagozoglu

İç Mimari: Deer Archıtects

Peyzaj: Ulas Erayan & Çinici Mimarlık

Proje Yönetimi: Yasar Dogu / T.Goksel Kekec

Yapı Türü: Hotel

Yapım Türü: Steel+ R. Concrete

Fotoğraflar: Cemal Emden