otel dekorasyon

başa dön
15 AĞUSTOS
13447 defa Okundu

Bodrum katları nasıl dekore edilmeli?

Bodrum katları nasıl dekore edilmeli?

Doğal ışık efekti, doğru renk şeçimi ve dikkat çekici detaylarla hayat dolu bir bodrum katı yaratmak mümkün.

Kot farkı bulunan apartman dairelerinde, ters dublekslerde ve depolama amaçlı mimarilendirilen zemin altı katlarda bulunan bodrum daireler, kullanım zorluğu sebebiyle atıl bırakılan ve sürekli yaşam alanı olarak değerlendirilmekte zorlanan mekanlar. Bu nedenle de dekore edilmesi gereken karanlık ve kasvetli bir bodrum katı varsa, ilk soru bu mekanın nasıl ışıklı ve yaşanası bir atmosfere dönüştürülebileceği...

Bodrum katları için kılavuz kelimeler: Sıcaklık, konfor, keyif

Bodrum katlarını dekore etmeden önce karar verilmesi gereken ilk şey, mekanda yakalanmak istenen fonksiyonelliğe uygun tesisatların ayarlanmasıdır. Eğer bir home-offıce ortamı yaşatmak istiyorsanız, ışıklar, bilgisayarlar ve diğer cihazlar için elektrik tesisatının ergonomisi oldukça önemlidir. Eğer amaç çocuklar için bir oyun odası tasarlamaksa sıcaklık, rahatlık ve kolay temizlenir hijyenik döşemeler ilk etapta düşünülmesi gerekenlerdir. Bunun yanı sıra yaşam alanı ya da misafir yatak odası planlanıyorsa da rahatlık, konfor ve havalandırma göz ardı edilmemesi gerekenlerdendir. Karar aşamasından sonra da genellikle yatak odası, hobi alanı, oyun veya TV odası olarak tercih edilen bodrum katlarında dizayn edilmesi gereken en önemli şey aydınlatma sistemleridir. Alçak tavanlı ve doğal ışıktan mahrum kalan bu alanlar için başlangıç noktası da uygun tavan ışıklandırmalarıdır. Spot ışıkları genellikle doğru sonuçlar doğurmaktadır. Öte yandan mekan izin verdiği takdirde iri, sarkıt tek bir avize de estetik ışıklandırmaya yardımcı olacaktır. Buna ek olarak çevre aydınlatmalarıyla yani zemin lambaları ve apliklerle de ışığın oranı, homojen bir şekilde dağıtılarak desteklenmelidir. Öte yandan duvarla zeminin birleştiği noktalarda şerit LED'ler kullanmak da loşluğun azalmasına yardımcı olacak, modern bir konsept yaratacaktır.

İlham verici bir atmosfer yaratmak için pastel tonlar, parlak renkler

Mekanın renk kullanımında pek tabii ki genel kural, tercihin açık tonlardan yana olması. En doğru renklerse naturel yeşiller, mavi ve aqua tonları… Bunun yanı sıra bej, gri - bej ve krem ??gibi nötr tonlar da kullanılabilir. Eğer aydınlatma kuvvetliyse  sıcak renklerden olan canlı mercan, kayısı ve portakal rengi de tercih edilebilir. Tekstillerde ışıklı ve parlak kumaşlar, zeminlerde aydınlık tonlar, kasvetli bodrum katlarını olduğundan çok daha şık ve ferah gösterecektir.  Tavan renklendirmesinde de beyaz renk kullanımı mekanın olduğundan yüksek görünmesini sağlayacaktır. Ayrıca asma tavanlar, buraların bodrum katı olduğu duygusundan uzaklaştıracak seçeneklerdendir. Mekanın olduğundan daha yüksek görünümünü algısal olarak yaratmanın bir başka yolu da duvara asılacak tabloların mutlaka göz hizasında tutulmasıdır.

Renk seçiminin yanı sıra bodrum katları diğer katlara oranla biraz daha nemli olacağından zeminlerde neme dayanıklı (vinil, laminat, linolyum, seramik vb.) döşeme malzemeleri kullanılmalıdır.

Alan bölmeleri için yapay pencereler

Bodrum katlarında pencereler standartlardan daha küçük olduğundan, odalar arası pencereler açmak hem aydınlık yaratacak hem de estetik dekoratif bir unsur olacaktır. Bu konuda ışığı maksimize etmek ve odalar arası mahremiyeti korumak için yarı şeffaf malzemeler de pencere perdesi olarak kullanılabilir.   

Eğer geniş ve açık plan bir bodrum katı var ise, burayı alçıpan duvarlarla ya da nişlerle bölmek de mekanı kendi içinde farklı işlevsel alanlara dönüştürme imkanı sağlayacaktır.  Bu durumda bölme duvarlarda ya da var ise kolonlarda ayna kullanımı hem metrekare olarak geniş bir algılanma hem de modern bir görünüme kavuşma anlamında dikkate değer diğer seçeneklerdendir.