otel dekorasyon

başa dön
30 AĞUSTOS
4137 defa Okundu

Doğanın içinde, doğadan ilham alan BYCK Villaları

Doğanın içinde, doğadan ilham alan: BYCK Villaları

Birbirine komşu 3 parselin her birine birer adet “bağımsız konut” yapılması isteği ile başlayan BYCK Villaları proje çalışması, Studi'O All'dan Özlem Şatır Taşçıoğlu ve Arzu Yiğit tarafından tasarlandı. Tahtalı Dağı'nın denize bakan yamacında kurulan proje, "Yüksek Mimar Turgut Cansever Mimarlık Ödülleri"nde Başarı Ödülü'ne layık görüldü.

Projenin ortaya çıkmasındaki en önemli girdi varlığı ile alanı bir cazibe merkezi haline getiren çam ağaçları ve eğimli topoğrafya olmuş. Her bir villanın tasarımı da öncelikli olarak bu veriler göz önünde bulundurularak gerçekleştirilmiş. Proje alanı içerisindeki hiçbir ağaca müdahale edilmemesi öncelikli karar olduğundan, her villa mevcut ağaç yerleşimlerinin şekillendirdiği 3 ayrı bloktan oluşturulmuş. Bu üç ayrı blok, aynı zamanda ana blok, misafir bloğu - müştemilat ve açık ortak terasın bir arada çözüldüğü yardımcı blok olarak üç ayrı fonksiyona da hizmet verecek şekilde ayrıştırılmış.

Doğa ile bütünleşen bir tasarım...

Villaların A+ yabancı kullanıcılara yönelik tasarlanması istendiğinden, ihtiyaç programı geniş tutulmuş. Fitness, sauna ve her villanın kendine ait açık havuzları tasarlanmış. Havuzlar, iki kademeli olarak ve doğa ile bütünlük sağlayabilmek için biyolojik havuzlar olarak çözülmüş. Üstteki kademeye, biyolojik yüzme havuzunun temizliğinin de sağlandığı bitki havuzu olarak işlev yüklenmiş. Doğanın içinde, doğadan ilham alan ve doğa ile bütünleşen bir tasarım yapmak hedefi ve duyarlılığı ile yerel, geri dönüştürülebilir malzemelerin kullanımı ve mimari strüktürün de bu doğrultuda mevcut dokuya en az müdahale edecek şekilde çözümü öngörülmüş. Taşıyıcı sistem olarak çelik konstrüksiyon önerilmiş, dış mekan koşullarına uyumlu ahşap panellerle cephe ve çatı kaplaması bir bütün ve kabuk olarak çözülmüş. Villaların yazın yoğunluklu olarak kullanılacağı ve kışın daha seyrek kullanılabileceği öngörülerek, cephe kaplamasının da şeffaflıkların bulunduğu kısımlarda yer alan hareketli sistemle, yazın güneş kırıcı olarak görev yapması kışın ise tamamen kapanarak hem güvenlik hem de mevsimsel konforu sağlaması hedeflenmiş.

Bölgesel iklim şartlarıyla, verimli enerji kullanımı esas alınmış.

Bloklar arası yürüme yolları, yardımcı blok üzerinde konumlandırılan açık teras ve villaların kendine ait terasları, kullanıcıların doğa ile birebir temas halinde olacağı açık alanlar olarak düşünülmüş. Antalya’nın sahip olduğu iklimsel veriler dikkate alınarak, yapıların teknik gereksinimlerini sürdürülebilir bir şekilde karşılayabilmek için güneş enerjisi kullanılmış. Çatı üzerine yerleştirilen güneş panelleri yapıların sıcak su ihtiyaçlarının karşılanması ve aynı zamanda iklimlendirme sistemine katkı sağlayacak birer eleman olarak değerlendirilmesine imkan tanınmış. Panel sayıları ihtiyaç doğrultusunda arttırılabilecek şekilde kurgulanmış. Su verimliliği de projede ele alınan bir diğer konu olmuş. Yağmur suyu yönetimi ve gri suyun geri dönüşümü de bu bağlamda değerlendirilmiş.