otel dekorasyon

başa dön
06 EYLÜL
2319 defa Okundu

Kışın ikonik sıcaklığı: Dekoratif radyatörler

Kışın ikonik sıcaklığı: Dekoratif radyatörler

"Malzeme seçimi ve tasarımda sınırların kalkması… Uygulanan yeni renkler, stiller, desenler… Ve yaşam alanlarındaki ikonik radyatörler…"

Geleneksel ısıtma sistemleriyle sıcacık ve huzurlu bir kış geçirmenin keyfi son zamanlarda yerini tasarım yanı ağır basan radyatörlere bırakmış durumda. Hem mekansal hem de ruhsal dinginliği sıcacık görsellikleriyle yaşatan bu radyatörlerin hemen her dekorasyon tarzına uygun modelini ve farklı yakıt teknolojisine uygun alternatiflerini bulmak mümkün. Franz Sangalli tarafından 1855 yılında icat edilen ilk radyatörle birlikte hayatın merkezinde olan bu ısınma icatının bugün geldiği noktaysa, teknolojisinden tasarımına kadar çıtaların bir hayli yükselmiş olduğu…

 

Radyatörler artık yüzlerce renk ve yüzeyle, pek çok zarif ve zamansız tasarımla dolu…

Radyatör tasarımlarının görsel anlamda mekana değer katmasının yanı sıra mekan ergonomisine uygun sistemlerin yepyeni dizaynlarla tasarlanması da mümkün. Genel olarak bir pencerenin yanında ya da bir dış duvar üzerine yerleştirilen bu radyatörler mekan darlığından farklı yöntemlerle de mevcut alana yerleştirilebilmekte. Hatta süpürgelik kısımlarına radyatör sistemleri tasarlamak bile söz konusu olabilmekte. Bu da bugün gelinen noktada geliştirilen ve geliştirilmeye devam edilen radyatör tasarımlarıyla mümkün olabilmekte.

Malzeme seçimlerindeki avantajlar dezavantajlar… 

Panel radyatörlerde paslanmaz çeliği kullanmak, malzeme açısından tercih edilen ilk seçeneklerden. Alüminyum ise hem hafifliği hem de rahat bükülebilirliğiyle heykelsi form yaratmak için birebir. Aynı zamanda iletkenliği yüksek olan alüminyum, anında sıcaklık verebildiğinden çok daha hızlı ısı yayabilmekte. Dezavantajıysa çalışmadığı sürede kısa zamanda soğuması.

Dökme demir radyatörlerse çok popüler ama geleneksel bir seçim. Alüminyumun aksine, ısınmak için uzun bir zamana ihtiyacı olsa da ısı tutma süresi daha fazladır. Aynı zamanda demirin malzeme olarak oldukça ağır olması, genellikle ayakta radyatörler için tercih edilmelidir. Özellikle Victorian tarzı işlemeli radyatörlerle mekanlarda yaratılacak dönem atmosferi için birebirdir.

Dekoratif anlamda sanatsal formlara ulaşmak  için kullanılan sıra dışı malzemeler arasında taş ve cam malzemeden üretilmiş radyatörler de bulunmaktadır. Parlak yüzeyleriyle mekana ışıltılı ve estetik bir görünüm verseler de diğer malzemelere oranla daha az ısı yayarlar, ancak oldukça popülerdirler .

Modern tasarımlı krom radyatörlerse görsel efektleriyle mekanların odak noktasıdırlar. Kişisel tarzı yansıtma konusunda seçeneği bol dizaynlarıyla tercihini modern ve zarif görünümden yana yapanlar tarafından seçilmektedirler. Boyut, stil ve varyasyonları mekana uygun olarak da tasarlanabilen krom radyatörlerin  banyolarda kullanımı oldukça yaygındır.

Ultra lüks ve exculisive radyatörlerle hayal gibi tasarımlar

Hayallerin sınır tanımadığının kanıtı ultra lüks radyatörlerde, form yaratan ana malzemenin dışında farklı malzeme kullanımıyla muhteşem tasarımlar yaratılmakta. Özellikle swarovski taşlarla süslü  panellerse en görkemli tabloları bile geri planda bırakacak türden… Bunun yanı sıra geometrik formların biraradalığıyla ya da birer sanat eseri gibi düşünerek tasarlanan herhangi bir figürün heykelsileştirilmesiyle oluşturulan radyatörlerde, teknolojinin de yüksek tutulması; enerji verimliliğini üst düzeye taşıyacak nitelikte. Hijyen ve güvenlikse olmazsa olmazlarından…