Ağaçtan otel olur mu?
Wisa Wooden Design Hotel, Finlandiya'da konuklarını ağırlayan, onlarla yaşayan organik bir tesis. Dünyanın önde gelen orman ürünleri şirketi UPM tarafından düzenlenen "Wisa24h Ahşap Tasarım Atölyesi" yarışmasında dereceye girerek hayat bulmuş.
Wisa Wooden Design Hotel, Finlandiya'nın başkenti olan ve değerli bir mücevher misali 200 yıllık mimari bir tarihi taşıyan Helsinki şehrinde yer almakta. Tesisin tasarımcısı içmimar Pieta - Linda Auttila, mesleki yaşamının tam merkezine aldığı ve kendisine en büyük amaç olarak belirlediği ahşap kullanımını, binalara ve iç mekanlara taşımak konusunda güçlü bir karaktere ve profesyonelliğe sahip. Wisa Wooden Design Hotel de tasarımcının ağaç kullanımının yoğunluğunu göstermesi açısından oldukça başarılı bir örnek.
Ağacın karakteristik özellikleri tesisin tüm mekanlarına taşınmış
Görüleceği gibi bu yapıda ağaç sadece dış cephede değil; zeminden tavana, duvarlardan kapılara kadar her detayda uygulanmış. Zaten içmimar Autilla, yapıda kullandığı Finlandiya çamının, ladin ve huş ağacının ve onların karakteristik özelliklerinin ortaya çıkardığı görüntüde tam anlamıyla kendisini ifade ettiğini belirtiyor.
Bina kütlesine uzaktan bakıldığında ilk göze çarpan şey, yaşam alanlarını ikiye bölen ve ortada bulunan avlu alanı… Otelin avlusu yapıda da görülen eğrisel kısımda, ortadan inen şeritler halinde mimarilendirilmiş. Eğrisel olmayan bölümlere de tesisin yaşam alanları konumlandırılmış. Yapıdaki tasarımın en zor kısmı olan avlu, ağacın canlılığı ile ortaya çıkartılarak aşılmaya çalışılmış. Verandayı yarım olarak kapsayan uzun, eğri çam panolarla hayali bir kafes oluşturulmuş. Bu kafes sayesinde avlu, baş döndürücü bir şekilde canlandırılmış. Kafese aynı zamanda İskandinav güneşinin etkilerinden ve rüzgarından korunmak için de oldukça etkili bir fonksiyonellik yüklenmiş.
Çarpıcı, modern, etkileyici ve çevreci…
Çarpıcı ahşap mimari iç mekanda kullanıldığında Finlandiya çamının özellikleri ortaya çıkarılmış. Fakat sadece çamla değil zeminde kullanılan İskandinav huş ağacıyla da mekana şıklık katılarak estetik bir görsellik eklenmiş. Tavan ve duvarlar dayanıklı huş kontraplaklarla kaplanmış.
Tesisin iki ucunda bulunan ve yerden tavana kadar uzanan camlarla içeriye ışığın girmesi sağlanarak aydınlık bir atmosfer oluşturulmuş. Yatak odaları denize ve sabah güneşine doğru konumlandırılmış. Avlu kısmını geçip arkaya doğru ilerlendiğinde de şehrin manzarasının ve akşam güneşinin izlenebileceği bir alan oluşturulmuş.
Organik renk armonisi…
Wisa Wooden Design Hotel'in kararmış dış cephesi ve açık renkli iç cephesi, malzemenin doğallığından kaynaklı bir renk tonajına sahip. Öyle ki yüzeydeki bloklar çatladığında ağacın orjinal açık tonları ortaya çıkarak kendiliğinden organik bir renk armonisi oluşmuş.
Son olarak tesisin tek handikabı olduğu söylenebilir. Bu da yapının hotelin yapısı gereyi birkaç kişi için gecelik konaklamaya imkan tanıması, sirkülasyonu yüksek genel otel kullanımı için uygun olmaması.