VIETNAMLI AĞAÇ EVLER
Vietnamlı mimar Vo Trong Nghia tarafından projelendirilen ve "2014 Architectural Record House Adwards" yarışmasında birincilik ödülünü kazanan Ağaç Evler Projesi, sürdürülebilir mimarinin en iyi örneklerinden…
Vo Trong Nghia, 2007 yılından bu yana 30'dan fazla uluslararası mimarlık ödülünün sahibi bir mimar… Genç yaşına rağmen dünyanın en iyi 21 mimarı listesinde yer alan Nghia'in projelerinden biri olan "Ağaç Evler" de otoritelerce ödüllendirilen bir yeşil tasarım harikası. Farklı boyutta tasarlanan 5 ayrı binanın buluşturulduğu yapı, her biri üç kişilik bir aile için oluşturulan iki odalı evler projesi olarak tanımlanıyor. Nüfus yoğunluğunun son derece yüksek hatta yeşil alanın bile %0.25 olduğu Ho Chi Minh'de bulunan Ağaç Evler'in tasarım amacı, doğa-insan dengesini yeniden kurgulamak.
Çarpık kentleşme doğa-insan dengesini bozuyor...
Projede şehirleştikçe doğadan kopan insanlığa bir örnek olmak, burada yaşayanlara da doğanın nefesini dinletecek bir hayat sunmak hedeflenmiş. Yeni neslin doğayla bağlarının kopmaması için yeşil farkındalık ve eko-hassasiyet yaratarak, kentlerdeki yüksek yoğunluklu konut dengesini sağlamanın önemi ortaya konmuş. Mimar Nghia, projesine duyduğu inançla, Ağaç Evler'in insan-doğa bağını yeniden kurmaya mutlak surette yardımcı olacağını düşünmüş.
Kentsel çöle yeşil bir vaha…
Bambu ve betonarme karışımı olarak mimarilendirilen evler, bu yapısal niteliğiyle Vietnam'da bir ilk olma özelliğine sahip. Evlerin belki de en ilginç yanı, çatılarında yükselen ağaçlar… Bunun için Uzakdoğu kültüründe 'ölümsüzlük' sembolü olan, kökleri toprağın derinlerine değil de yüzeye doğru yükselen Banyan ağaçları seçilmiş. Mimarına ilham veren bu fikir, kentsel çölde yemyeşil bir vaha yaratma duygusunu tetiklemiş. Bu nedenle de çok az yer altı kökü bulunan, asıl kökleri havaya doğru yükselen Banyan ağaçları, kutu formlu evlerin çatıları için en uygun doğallık olarak düşünülmüş. Projede, sel baskınlarına ve olası iklimsel fırtınalara karşı yüksek mukavemet taşıması için oldukça sağlam bir betonarme kullanılmış. Bu ekstra güçlü betonarmenin bir diğer nedeni de evlerin çatılarındaki Banyan Ağaçları'nın yanı sıra 1.5 metrelik bir toprak yoğunluğunun bulunması olmuş.
Aralarında minik bahçelerde bulunan Ağaç Evler, merkezi bir avlu etrafında konumlandırılmış. Banyan ağaçlarının gölgeleri avluya yansıdığında, projenin tamamında hedeflenen 'ev-doğa-insan' üçgeni kurularak bütünlük sağlanmış. Bütün evlerin kapısının merkez avluya açılır şekilde tasarlanmasına titizlik gösterilmiş. Pencerelerin konumlandırılmasında gün ışığının alımına ve doğal havalandırmaya en uygun alanlar seçilmiş. Pencerelerin yer aldığı yönün tersine mahremiyet sağlamak amaçlı evin diğer taşıyıcı duvarları örülmüş. Yaşam alanları beş evde de giriş katında konumlandırılmış. Üst katlara, kişisel alanlar yani yatak odası ve banyo taşınmış. Sürdürülebilirlik ilkeleri dahilinde enerji tasarrufu için gerekli tüm önlemler ve teknolojiler kullanılmış.