otel dekorasyon

başa dön
28 EYLÜL
4758 defa Okundu

Perakende mağazacılığa iç mimari bir bakış.

Perakende mağazacılığa içmimari bir bakış.

Piyasada artan ürün ve hizmet çeşitliliği, mağazacılıkta sunum detaylarıyla ön plana çıkma çabasında. Özellikle perakendede fark yaratmak için ürün diziliminden müşterinin mağaza içindeki konforlu akışına, kullanılan renklerden mağaza içi ses sistemlerine kadar iç mekan tasarım konseptine ayrı bir özen gösterilmekte.

Mağaza içi dizayn projelendirmelerinde konsept mağazacılık tanımı son yıllarda oldukça önemseniyor.  Binlerce çeşit ürünü raflarda ön plana çıkartmanın en doğru ve stratejik yolu olarak belirlenen iç mimari konsept projeleriyle, sadece görsel algıda farkındalık yaratmak değil, marka sadakati yaratarak piyasalardaki satış rakamlarını ve kâr oranlarını yükseltmek de hedefleniyor. Müşteri ile sıcak iletişimin yaşandığı mağazalar, artık ilk görüşte etkileyen ve potansiyel hedef kitleyi mekana çeken görsel ve sessiz bir güç olarak nitelendiriliyor.

"Beni al!" dedirtecek tasarımlar projelendirilmeli…

Perakende mağazacılıkta iç mekan tasarımlarında ana hedef müşteriler ve bir günün yarısından fazlasını o mekanda geçiren çalışanlardır. Alışveriş psikolojisini çok iyi bilerek hareket eden mekan tasarımcıları, kullandıkları malzemenin kalitesinden rengine kadar her detayı bu psikolojiye göre seçmek durumundadır. Özellikle hiçbir mağazacılık anlayışında aydınlatma kurgusu son ana bırakmamalı; aydınlatma gücünün az satan biri ürünü çok satanlar kategorisine yükseltecek denli yüksek olduğu hep hatırda kalmalıdır.

Satın alma hızını arttıracak yerleşim planı yapılırken, müşteri ile samimi iletişim kurgusu önemli.

Mağazacılıkta iç mimari dekorasyon projeleri başlı başına bir ihtisas alanı. Konu ile ilgilenilmeye başlandığında; dünyada bu konuda ne kadar çok altı çizilmesi gereken bilginin, ne kadar çok dekor ürün malzeme çeşitliliğinin, raf sistemlerinin, saklama dolaplarının ve sunum ekipmanlarının olduğu görülmekte. Bu anlamda marka sadakati yaratacak şekilde samimi bir mekan algısı, ürün kalite ve fiyat dengesini karşılayacak sunum enstrümanları ve müşterinin kendini huzurlu hissetmesini sağlayacak iç mekan ambiyansı kurgulamak önemli konuların başında gelmekte. Bunun için de vizyonu geniş, globali takip eden yaratıcı bir ekiple birlikte iş birliği yapmak son derece önemli… Zaten mimari algının ve iç mimari uygulamanın açık ara önde gittiği başarılı perakende mağazacılıkta, beraber çalışılan tasarımcı ekibi de artık eskisinden çok daha fazla gündeme geliyor. Bunlardan biri de son dönemde başarılı işleriyle tanınan Akıl İşleri Tasarım Ofisi…

Akıl İşleri Tasarım Ofisi ve  Fine Food mağaza konsepti…

Akıl İşleri, son günlerde ülkemizde modern mağazacılık anlayışını belirlemiş olan marketler zinciri Macrocenter ile başarılı bir projeye imza atmış. Küçük m2’li  yeni mağaza konsepti olan ve ilk mağazası açılan Fine Food markasının İstanbul - Bebek şubesinin tüm konsept projelendirmelerini üstlenmiş. Mekan dekorasyonunu ve marka kimlik tasarımını beraber ele alan tasarım ekibi,  tüm mobilya üretimlerini  de özel olarak tasarlayarak uygulamış. Yaklaşık 7 ay süren yoğun bir çalışma sürecinde tamamlanan projede, ana marka Macrocenter’ın marka gücü ve yüksek standartlardaki hizmet kalitesinden gelen özgüven, projenin tüm detaylarına yansıtılmış.

Markanın ticari sorumluluğu üstlenerek, ürünleri ön plana çıkartacak üst segment bir konsept çizgisi belirlendi.

Akıl İşleri, logo ve kurumsal kimlikten başlayıp iç mimari konsepte kadar uzanan tasarım sürecinde; iç mimari ve iletişim ekipleri birbiriyle sürekli olarak entegre çalışmış. Bu da markanın hem iç mimari kimliğinin hem de görsel alt yapısının oluşturularak bütünlüğün sağlanmasında büyük rol oynamış.

Mağaza cephe tasarımından mağaza içi sinyalizasyona, kullanılacak boya renginden malzeme ve ışık seçimine kadar geçen tüm süreçlerde kurumsal kimlik ve Macrocenter Fine Food marka ruhu esas alınarak konsept oluşturulmuş. Mağaza içi tüm sinyalizasyonlar; tasarım ekibinin illüstratörleri tarafından Fine Food markasına özel olarak tasarlanmış. Bu çizimler, mobilya detaylarının dokusuna işlenerek markaya özel modüller üretilmiş. Mağazanın tüm mobilya, cephe tabela, sinyalizasyon üretimleri ile proje koordinatörlüğü de Akıl İşleri’nin iç mimari üretim ve uygulama ekibi tarafından anahtar teslim olarak tamamlanmış. Yaklaşık 280 m2’lik bir alanda iki kat olarak tasarlanan mağazanın her iki katında özel hizmet reyonlarına yer verilmiş.

 

 Proje Künyesi:

İşveren: Migros Ticaret A.Ş

Proje Yeri: Bebek / İstanbul

Proje Ofisi: Akıl İşleri

İç Mimari Proje Yöneticileri: Meral Göktekin, Julide Arslan

İç Mimari Tasarım Ekibi: Cihan Mutlu Alkan, Erdem Yıldız, Sinem Arık Demirkol, Rıdvan Çelik

İletişim Ekibi Proje Yöneticileri: Serhat Ayazgül, Hilal Acar

İletişim /Yaratıcı Ekip: Bülent Ercan, Hasan Acar, Emre Dilşeker, Eray Özcan

Uygulama ve Satın alma: Huntay Altınel, Samet Gün, Sevda Köse