Keşfetmenin ilhamı doğadan geliyor...
Chao Chen’in şimdilik prototip olarak tasarlanan “Water Reaction” isimli ürünü, geleceğin dış cephe kaplama malzemesi olarak kullanılabileceği konusunda bir öngörüyü taşıyor.
Aslında tüm sorularımızın cevabı doğanın içinde yatıyor. Onu izlemek, izlerken keşfetmeyi bilmek gerek... Zaten keşfettikçe de mucizelerini yaşamın merkezine taşımak mümkün. Buna da kısaca “biyomimikri” deniliyor. Kuşların kanat yapılarıyla gerçekleştirdiği mükemmel uçuş deneyimleri, balıkların yüzgeçleri ve özenle sıralanmış pullarıyla kusursuz yüzme teknikleri, çiçeklerin doğanın binbir türlü zorlamasına karşı yarattıkları koruma sistemleri ve daha pek çoğu, içinde muhteşem tasarım ve mühendislik ilkelerini barındırıyor. İşte “biyomimikri”, insanoğlunun doğadan aldığı tasarım ilhamının karşılığı olarak biliniyor.
Chao Chen, çam kozalağından ilham alıyor, dış cephe kaplaması geliştiriyor...
Royal Art London’da öğrenci olan Chao Chen, farklı malzeme çalışması yapmak zorunda olduğu yağmurlu bir günde Londra’daki Hyde Park’a gider. Toprağa düşen çam kozalaklarını topladığı sırada da kozalakların paneller halinde bulunan dış kabuklarının suya tepkime verdiğini ve kapandıklarını farkeder. Kozalakların, özünde tohumlarını korumak amaçlı doğanın içinde hayatta kalma mekanizması olarak geliştirdiği bu tavırdan etkilenir, çok daha derin bir araştırma içine girer. Onları iki eşit parçaya ayırdığında; iç kabuğun daha az, dış kabuğun ise daha fazla nem tuttuğuna şahit olur. Nem kurumaya başladığındaysa, panel yapılı kabukların tekrar genişleyip açıldığını gözlemler. Bir tasarımcı olarak kozalakların suya karşı verdiği bu tepki karşısında yüksek oranda etkilendiğini belirten Chen, bu tasarım mantığını içeren bir prototip geliştirmeye karar verir.
“Water Reaction” isimli biyomimikri malzeme nemi algılıyor. İçinde mekanik hiçbir aksam olmadan otomatik olarak şekil değiştiriyor.
Tasarımcı, ürün geliştirme aşamasında kendisine malzeme olarak kontraplak karoları belirliyor. Özellikle de yağmurlu iklime sahip kent coğrafyalarındaki binaların dış cephe kaplamalarında kullanılmasını amaçlıyor. Ürünün çalışma mantığını da şu şekilde ifade ediyor. “Tasarımım, yağmurlu zamanlara tepkime verecek. Tıpkı kozalaklarda olduğu gibi kapanacak, güneşli günlerde de gün ışığından faydalanmayı maksimuma yükseltecek.” Henüz bir prototip olması nedeniyle piyasaya sürülmeyen ürünün, iklimsel koşullara yani yağmura ve rüzgara hangi oranda dayanacağının test edilme çalışmaları devam ettirilmekte.
Topraklarınız bitkileriniz için yeterince nemli mi?
Tasarımcının aynı mantıktan yola çıkarak tasarladığı ikinci bir ürün daha var. O da ev tipi ya da sera tipi olabilecek kapasitede bir su dedektörü... Toprağın nemini ölçerek tepkime yaratıp, bitki toprağının yeterli derecede suya sahip olup olmadığını belirlemeye yarıyor.
Yeşil mimari ve sürdürülebilirlik ilkelerine uygun yeni bir malzeme ekleniyor...
Mimari anlamda hem dış cephe kaplamasına renklilik getirecek hem de yapı kabuğunu sararak iklimsel şartlara karşı korunumu arttıracak Chao Chen tasarımları, aynı zamanda sürdürülebilirlik ilkeleri dahilinde olmasıyla da ses getiriyor. Yeşil mimarinin temel taşlarından biri olabilecek ürünün kısa zamanda geliştirilerek piyasaya sunulması, gelecek yeni ürünlere ilham olması anlamında oldukça büyük önem taşıyor.