otel dekorasyon

başa dön
08 ŞUBAT
2931 defa Okundu

İç mekanlara hareketli kurgular “Geometrik stiller”

İç mekanlara hareketli kurgular  “Geometrik stiller”

Standartların ötesinde mimari yaklaşımlar olduğu kadar iç mekan dekorasyonunda da sıradandan uzak tasarımlar birbiri ile yarışıyor. Çarpıcı renklerle beraber soft tonları da taşıyan keskin hatlı geometrik formlarla, hem hareketli hem de çarpıcı atmosferler yaratılıyor.

Tasarımcıların mimari yapılarda, mobilyalarda ve tekstillerde kullandıkları geometrik formlar, standart dışı bir beğeniyi yansıtıyor. Hemen her mekanda kullanılabilen bu stilde doğruyu yakalamak, ya etkili bir parçayı tek başına merkeze almaktan ya da birbiriyle uyumlu ahenk yaratan formları bir arada kullanmaktan geçiyor. Aksesuarlarda, tekstillerde, mobilyalarda ve duvar kaplamalarında karşılaşılan bu geometrik stilin eksiksiz uygulamalarıyla, çarpıcı efekte sahip mekanlar yaratılıyor.

Minimalist tarza grafik etki yükleniyor.

Klasikten uzak, minimalist daha çok da modern günümüz tasarımına eklenecek geometrik detaylar, eğlenceli ve hareketli sonuçlar ortaya çıkarıyor. Grafik tasarım sanatı ile buluşturulan mekanlardaysa,  sanatsal duruş ve entellektüel bakış işin içine giriyor, tasarımın anlam çizgisini yükseltiyor. Dokularda ve objelerde kullanılan bu formlar, çoğunlukla keskin hatlara sahip oluyor. Oldukça sade olmaları da modern tasarım ilkesinin dışına çıkılmamasını sağlıyor.

Özünde tekdüzelikten ve sıkıcılıktan sıyrılarak dinamik atmosferler kurgulayan geometrik stil, tamamen özgün formlarla kişisel bir tarzın ön plana çıkmasına da imkan tanıyor. Daha çok çizgiler, yıldızlar, üçgenler, dikdörtgenler, kareler, balık sırtı motifleri ve petek formlarına sahip uygulamalarla, dekorasyonda modern çizgiye ek olarak fütüristik hatta retro bir tarz bile eklenebiliyor. Çoğunlukla duvarlarda, döşemelik tekstillerde, halılarda ve abajurlarda kullanılan bu formlar, mutlak surette eğlenceli ve çizgi dışı mekanların imzası oluyor. Öte yandan geniş mekanlardaki sarkıt avizelerde keskin geometrik hatlı aydınlatma elemanlarına yer vermek, bu tarzı yansıtmanın en efektif yollarından biri olarak öneriliyor.

  

Geometrik stilde renk kullanımı...

Bu stilin form ve desenlerinin sert hatlara sahip olması nedeniyle, renk kullanımlarında kontrast ve güçlü tonlardan kaçınmak gerektiği öngörülüyor. Daha çok nötr renk tonlarla birlikte frapan bir ana renk kullanılmasının doğru olduğu belirtiliyor. Bu sayede hem yaratılmak istenen grafiksel detayların ön plana çıkması hem de baskın renkler arasında desen formlarının kaybolmamasının sağlanacağı belirtiliyor.

Klasik tarzda geometrik stil etkileri....

Dekorasyonun profesyonel doğrular haricinde tamamen kişisel bir beğeni taşıyor olması, belirlenen stillerin farklı detaylarla işlenmesine de fırsat tanıyor. Örneğin ele aldığımız stili modern mekan tasarımlarının haricinde biraz daha klasiğe yaklaştırmak elbette mümkündür. Öyle ki içinde bulunulan kültüre ait tarihsel motifler (Mısır hiyeroglifleri, kızılderili sembolleri, Osmanlı desenleri vb.) stilize edilip kullanılabilmektedir. Toplumsal görüş ya da içsel öğreti olarak mekan sahibinin kendini yakın hissettiği düşünsel akımları yansıtan çizgiler de mekana taşınabilmektedir.