otel dekorasyon

başa dön
17 ŞUBAT
4576 defa Okundu

Açık alan mimarisinde tekstil tasarımları

Açık alan mimarisinde tekstil tasarımları

Tekstil mimarisi alanında gelişim sergileyen yapı endüstrisi, hem teknik hem de materyal anlamında gelişen teknolojilere eşsiz çözümler getiriyor, bunları fonksiyonel bir estetikle tasarlıyor.

Teknolojik yönü ile tekstilin fonksiyonel anlamda; inşaatta, iç mimaride ve mimaride pek çok sorunu çözümleyici rol üstlendiği bilinmekte. Bu konuda araştırmalar yapan Yrd. Doç. Dr. Hale Gezer, tekstil malzemelerinin öncelikle boyutlarıyla sınırsız olanaklar sağladığını ifade etmekte. Hafifliği, dayanımı yani atmosferik koşullara karşı uzun yıllar sağlamlığını koruması, malzemelerin değerini daha da yükseltmekte. Aynı zamanda ekonomik, uygulamasının kolay ve taşınabilir olması, mimarinin yeni akımlarına da son derece kolay uyumlanmasını sağlamakta. Hale Gezer, teknik tekstillerin teknik anlamda sunduğu pek çok olanak olduğuna da değinmekte. En basitinden yüzey kaplaması ya da yalıtım malzemesi olarak bile kullanılabildiğine işaret etmekte. Bunlara ek olarak mimaride esneklik, hareketlilik, değişkenlik, devingenlik gibi kavramların tasarım fikirlerine öncülük ettiğinin altını çizmekte. Bu sayede gittikçe hafifleyen, uygulamada kolaylık sağlayan tekstil malzemeyle çalışmak fikrinin de öncelikli duruma yükseldiği bilgisini aktarmakta. Sonuç olarak mimari tasarımın esnek isteklerini hayata taşıyan malzeme olan tekstiller, bugün modern formları biçimlendiren potansiyel hammadde durumundadır.

Kent ve bahçe dokusuna, açık hava mimarisinin esintisi eşlik ediyor.

Kentlerde, özellikle meydanlarda sayıca az olsa da görmeye alışkın olduğumuz tekstil mimarisi, tasarımındaki form özgürlüğü ve yarattığı estetik seviyenin derecesiyle orantılı olarak alanların ikonu olmaya aday görülmekte. Bu yapılarla sadece güneşten, yağmurdan, rüzgardan yani iklimsel coğrafyanın getirdiklerinden korunmak değil, mimari bir tat yaratmak da hedefleniyor. Bu sayede bulunulan açık ve geniş alanlar kentli insanların kullanımına açılabiliyor. O alanlarda keyifli bir hareketlenme sağlanıyor.

İklimsel şartlara uygunluk, farklı tekstil malzemelerle karşılanmakta.

Kurgulandıkları formlarıyla etkileyici görünümlere sahip tekstil mimarileri, gelişen malzeme teknolojileriyle hem teknik hem de estetik yönden yüksek standartları karşılayabilmektedir. Mimarlık ve mühendislik bilgiler dahilinde, alan görseli üzerinde bilgisayar destekli programlarla tasarlanan bu yapıların uygulamadaki tekstil seçimlerinde, bölgenin iklimsel fonksiyonları da göz önüne alınarak belirlenmektedir. Kendi kendini temizleyen yüzey özelliği en başta aranan nitelik olsa da ultraviyole ışınlarına karşı yüksek dayanım içermesi şarttır. Bununla beraber rüzgar testlerinden de başarıyla geçebilecek olması, uygulama için bir ön koşuldur.

Heykelimsi tekstil mimarisi, kentlerle beraber yaşayan birer objeye dönüşmekte.

Geleneksel betonarme yapıların ağırlıkları ile kıyaslanmayacak derecede hafif olan bu tekstil mimarileri, aynı zamanda esnekliğiyle form vermede de sıkıntı yaratmamaktadır. Işık geçirgenliği, uzun ömürlü olması, aralıkların mesnetsiz olabilmesiyle oldukça geniş alanlar üzerine uygulanabilmesi, bugün bu yapı tarzını sık tercih edilir bir noktaya taşımıştır. Gergi sistem mantığı ile çalışılan tekstil mimarisinde her proje için farklı dokumalar tercih edilebilmektedir. Oldukça inovatif çalışmaların gerçekleştirildiği tasarımlar, heykelimsi duruşlarıyla beraber kent insanlarıyla nefes alan birer objeye dönüşmektedirler. Salt düz bir germe sistemin ötesinde açık havada ahenkle süzülen tasarımlar, beraberinde kentli hayatlara ilham katmaktadırlar.,