otel dekorasyon

başa dön
14 NİSAN
4063 defa Okundu

Özel Tasarım Alanları: Loft Mekanlar ve Stüdyolar

Tamamen kişiye özel dekore edilen tasarım alanlarında, iç mimarlar yaratıcılıklarını en üst seviye taşırlar. Mekanın sunduğu detayları da kullanarak kişisel istekleri simgeleştirirler. Bu özel tasarım alanlarının en başında gelenlerse loft mekanlar ve stüdyolardır.

Loft tarzının, endüstriyele yönelik kurgulanmış mekanlardan doğup, hayatın merkezine dönüştürülmüş alanlar olduğunu hepimiz biliyoruz. Mekanda var olan demirbaş detayların tasarımla bir bütün olarak düşünüldüğü loftlar, iç mekan tasarımında da eklektik stile yakınlığıyla tanınmaktadır.

Loft mekanlar ve stüdyolar, özünde birbiri ile bütünleştirilebilen mekan tasarımlarıdır. Her ikisi de yaratıcı ve stil sahibi kişilerin bireysel yaşam odaklı sığınaklarıdır.

Stüdyolar, ilk çıkışlarını sanatçı çalışma mekanları olarak yapmıştır. Ancak daha sonraları metropol hayatlarda küçük metrekarelere sığma ihtiyacı ile tek kişilik ya da maksimum iki kişilik konutlar da bu adla tanımlanmaya başlamıştır. Sizlere örnek olarak sunacağımız stüdyolar, daha çok sanatçı yaşam alanı ve çalışma ortamını bir arada taşıyan alanlardır. Özellikle fotoğraf sanatçılarının, grafik tasarımcıların, ressamların ve yazarların tercih ettikleri bu tip mekanlar, loft bakış açısından çok daha minimal  efektlere sahiptir.

Loft ve stüdyo tasarımlarında görsel odak noktaları yaratırken...

Loft alanlarda tasarım planına giren endüstriyel mekan detayları (demir merdivenler, havalandırma boruları, yangın çıkış kapısı vb.) görsel odak noktası olarak belirlenirken, stüdyo dairelerde bu odak noktaları daha çok sanatçı eserleri olur. Kısacası stüdyo tasarımları, kişisel eserler ön plana çıkartılacak şekilde tasarlanmalıdır. Aralarındaki en büyük fark ise gün ışığının planlanmasıdır. Loft mekanlar yapısı gereği daha karanlık alanlardır. Hatta bazılarında hiç pencere bulunmaz… Bu nedenle aydınlatma, tamamen yapay yollarla tasarlanmaktadır.

Ancak görsel sanatlarla ilgili çalışan sanatçıların gün ışığına ihtiyacı çok daha fazladır ve bu nedenle stüdyolar onlar için daha uygun sayılabilir. Aslında icra edilen sanata göre gün ışığının mekana girme biçimleri de tercihlidir. Örneğin bir fotoğraf sanatçısı için stüdyo tasarlanıyorsa, kuzeyden gelen gün ışığına çok daha fazla ihtiyaç duyulacağı unutulmamalıdır. Eğer ki bir yazar stüdyosu hazırlanıyorsa, hoş bir loşluk kişisel yaratıcılık için doğru olabilir.

Canlı stüdyo tonlarına karşılık naturel loft tonları

Renk seçimlerinde ve malzemelerde de her iki stil arasında fark vardır. Öyle ki loft mekanlarda malzemelerin ham halleri kullanılırken (beton zeminler, tuğla duvarlar, demir merdivenler vb.) stüdyolarda bu biraz daha işlenmiş modern hammaddelere yaklaşır.