Mimar: Gerber Arkitekten
Projenin Yeri: Riyadh / SUUDİ ARABİSTAN
Profesör Eckhard Gerber ve Gerber Arkitekten takımı en önemli kentsel gelişim ve kültürel projesini başkent Riyad’da başarmış gibi gözükmektedir. Kentsel gelişim ve yeniden düzenlemenin arkasındaki merkezi itici güç olan tasarımın, var olan yapı stoğunun içerisinde Arap kültürünü referans almaya ittiğini söylemektedir.
Eski bina beton kübik yapısı ve kubbe ile tepesinde bir haç şeklini taşımaktaydı. Tasarımcı burada anıt koruma ilkeleri doğrultusunda davranarak yapıya yeni bir yorum getirdi. Gerber Architekten mimari formdan yararlanmaya devam etmeyi sürdürürken küboid kabuk ve onun özgün özellikleri olan cam örtü ve çelik kubbeye yeni bir yaklaşımla daha modern bir ortamda özel bir örtü sistemi tasarladı. Tasarımın başlangıcı 2003 yılının ilk aylarında düzenlenen uluslararası yarışmaya dayanmaktadır. Milli kütüphane tamamlandığı zaman, Gerber Arkitekten ülkenin bir başka büyük projelerinden olan Olaya Metro İstasyonu üzerinde çalışıyor olacak.
Eski binayı çevreleyen yeni sembolik prizmatik bina, eski yapıyı hem bozmadan muhafaza edilmiş, hem de birlikte bilginin merkezini oluşturarak başkentte yeni bir simge oluşturulmuş. Kare planlı yeni bina, geleneksel Ortadoğu mimari desenlerini referans alan tekstil ürünü filigran cephelere sahip olmuş.
Telkari çelik kablolar yardımıyla yapılan sistemde sadece % 7 bir güneş geçirgenlik oranına ulaşılmakta ve aynı zamanda hem dışarıdan içeriyi hem içeriden dışarıyı görmeye imkân sağlamaktadır. Riyad’da sıcaklıkların 50 ° C ulaştığı düşünülürse bu örtü bir anlamda büyük bir gereklilik olarak düşünülmelidir.
Yaz aylarında çelik halatların ısınması 80 ° C derece ulaşması nedeniyle genleşirken, kış aylarında ise donma noktası altına düşen gece ısıları sonucu malzemede büzülme meydan gelmektedir. Cephe formları binanın hem soğutulması hem ısıtılması için düşünülmüş. Bu şekilde ısı konforu artışı ve önemli derece enerji tüketimi azaltılması sağlanmış.
Sevgilerimle,
Kaynak: ARCHDAILY & DETAIL