otel dekorasyon

başa dön
15 NİSAN
1451 defa Okundu

Manavgat ta değişime devam

Manavgat’ta değişime devam

Antalya’nın en büyük ilçelerinden biri olan Manavgat, turizmi canlandıracak projeleriyle dikkat çekmeye devam ediyor. Side Antik Kenti, Manavgat Şelale Düzenlemesi, Atatürk ve Fevzipaşa Caddelerinde çevre düzenlemesi ile ilçenin hem tarihi hem de doğal güzellikleri yerli ve yabancı turistlerle farklı bir tasarımla buluşacak.

Side Antik Kenti Projesi
MÖ 7. yüzyıla kadar uzanan çok eski ve köklü bir tarihe sahip olan Side, günümüzde uzun yıllar süren arkeolojik kazı çalışmaları sonucu ortaya çıkarılan tarihi ve kültürel değerleri ve bununla beraber deniz ve kumsal varlıkları ile ülke genelindeki en önemli turizm odaklarından biri. Bu uzun tarih boyunca kent birçok farklı uygarlığa ev sahipliği yapmış ve kent içerisinde bu farklı uygarlıklara  ait önemli anıtlar ve anıtsal yapılar gözlenmekte.

Kent konumunun getirdiği potansiyeller ile beraber tarih boyunca önemli bir ticaret ve kültür merkezi olarak ön planda olan Side, özellikle limanın varlığı ile MÖ 2. yüzyılda en parlak dönemini yaşamış. Yine bu dönemde kent imar edilip bilim ve kültür merkezi haline gelmiş.

Günümüzde ise kafelerin, barların, restoranların yoğunlukla bulunduğu liman bölgesi, kentin eğlence merkezi konumundadır. Kentin yürüyüş yollarının bağlandığı Side Limanı’ndan günü birlik tekne turları düzenlenmekte. 15 yıldır geleneksel olarak Dünya Müzikleri Festivali düzenlenmekte, festivalle ilgili aktiviteler Antik Tiyatro, Apollon Tapınağı ve limanda yapılmaktadır. Türkiye’nin ilk sualtı müzesi Side’de açılmıştır. Müzede Anadolu medeniyetinin zenginliklerini anlatan 110 heykel yer almaktadır. Side antik kenti tarih boyunca bir çok farklı uygarlık için büyük önem taşımıştır.

Sahip olduğu güzelliklerin hem Side’de yaşayanlar hem de ziyaretçiler tarafından izlenebilmesini kolaylaştırmak için proje kapsamında dört odak yaratılması amaçlanmış.

 

Birinci etap olarak başlayan proje Kasım 2016’da başlayacak olup Mart 2017’de tamamlanacak. Buna göre M1 ve M2’yi bağlayan liman caddesi aktivite koridoru, M3 ve M4’ü bağlayan eksen ise rekreasyon koridoru olarak tariflenmiştir. Projede 6000 m2 zemin döşemelerinin traverten ile yenilenmesi, dört meydanın düzenlenmesi ve aydınlatma projesinin hayata geçirilmesi ile gece-gündüz tarihin yaşatılması hedeflenmekte.

M1 -  Giriş Karşılama Meydanı

Kentin karadan yaklaşımdaki giriş meydanı olarak ele alınmış. Yaya alanlarının başlangıcı niteliğindeki alanın çevresinde yer alan tarihi yapılar, ağaç ve peyzaj dokusu ve ticari kullanımlar alan için önemli potansiyeller olarak ele alınmış ve bu anlamda tasarım yaklaşımı çerçevesinde ön plana çıkartılmış.

M2 - Liman Meydanı

Kentin denizden yaklaşımındaki giriş ve karşılama meydanı olarak ele alınmış. Aynı zamanda liman boyunca yer alan ve farklı tarihi ve kültürel alanları birbirine bağlayan kıyı promenadı için de bir durak noktası niteliğinde olan alan var olan potansiyelleri ve günümüzdeki kullanımı da ele alınarak açık hava etkinliklerinin gerçekleştirilebileceği ve gün batımının da izlenebileceği bir meydan olarak tasarlanmış.

 

M3 – Vista Meydanı

Kentin kuzey kesiminde yer alan meydan özellikle Antalya ve Beydağları’nın izlenebileceği önemli Vista noktası olarak ele alınmış ve meydan Vista Meydanı olarak düzenlenmiş. Bunun yanı sıra alanda var olan plaj kullanımı da alanın bir potansiyeli olarak ele alınmış.

M4 – Merdivenli Meydan

Kentin konaklama tesislerinin yoğun olarak bulunduğu alan taşıt kullanımına göre düzenlenmiş durumu bir sorun olarak belirlemiş ve yaya kullanımın daha aktif olarak yer alabileceği gölgelik alanlar, dinlenme ve oturma alanları ve yumuşak peyzaj elemanlarının tasarlandığı plaj kullanımlarının da ön plana çıkarıldığı bir meydan olarak tasarlanmış.