YENİ BİR NEFES: AKRONES TERMAL HOTEL
Adını binlerce yıllık tarihin mühründen alan Akrones Termal Hotel, hem bu mirası gelecek nesillere aktarmak hem de misafirlerine kendini özel hissettireceği bir konseptle tasarlanmış.
Akrones, her köşesine sinen adının gizemi, dillere dolanan türkülerdeki “Karahisar Kalesi” ile tarihi yaratan medeniyetlere beşiklik yapmış bir şehir. Adını Hitit Kralı’nın, şehrin en yüksek tepesine askerlerine sığınak yaptırmasıyla “Yüksek Tepeli Şehir” anlamına gelen Hapanova’dan alır. Friglerin gelişiyle Hapanova eteklerinde yeni bir köy kurulur, adı Akronio olur. Romalılarla birlikte Akronium, Akroenos zamanla söylenişte değişikliğe uğrar Akrones olarak kalır.
Akrones Termal Hotel’in konum itibariyle önemli bir kavşak noktasında olmasından dolayı yönlendirmesini kavşağı kucaklayacak şekilde yaparak çevre ile ciddi bir bağ oluşturulmuş. Oda bloklarının arkaya, konferans salonunun ise önde konumlanmasıyla ses kirliliği önlenmiş. İsminin Afyon’un Roma dönemlerinden kalan Akrones olarak belirlenmesi tüm konseptlerin şekillenmesinde ana etken olmuş. Buradan yola çıkarak otelde modern formları Roma ve Helenistik dönemle harmanlanarak tasarım ve süslemeler yapılmış.
Genel anlamda temanın devamlılığı açısından tüm cephelerde dekoratif kolon uygulaması tasarlanmakla beraber hareketin başlangıç ve bitişi cam cephelerle mühürlenmiş. Dış cephede dekoratif mantolama ve silikon cephe kullanılmış. Konferans salonda ise yoğunluklu olarak kompozit panel kaplama kullanılmış.
Zamana yolculuk
Akrones Termal Hotel’in iç mimari konseptinin ana kurgusu mimaride olduğu gibi Akrones isminin getirdiği anlam ve mekânsal zaman etkilenmesinden gelmekte. Buradan hareketle özellikle içeride bir zaman yolculuğu kurgulanmış. Lobiden girdiğiniz anda sizi sarmalayarak Roma’nın meşhur hamamlarına oradan günümüze dek uzanan keyifli bir yolculuk başlıyor. Renklerin seçiminde ise daha soft ve dinlendirici olması tercih edilmiş.
Otelde kullanılan malzemelerin önemli bir kısmı Akrones için üretilmiş. Kolonlar kütük mermerlerden CNC’de hazırlanarak kaplanmış. Havuz seramikleri ve seramiklerin tamamı Akrones için özel imal ettirilmiş. Ahşap uygulamaların tamamı Akrones için özel tasarlanarak üretilmiş.
Projenin konum itibariyle kavşak noktasında olması sebebiyle eskilere ithafen bir kervansaray işlevi de var. Dolayısıyla şehirler arası yolculuk yapanlarında gelip kullanabilecekleri şekilde tasarlanmış. Bundan dolayı alakart restoran dışa dönük olarak tasarlanmış.
Termal turizm ve diğer turizm projeleri arasındaki farklar
Projenin mimari ve iç mimari tasarımının sahibi Tigrat Group Architecture termal turizm ve diğer turizm projeleri arasındaki farkı şu şekilde açıklıyor:
“Turizm yapılarına kıyasla odalar da dahil daha kapsamlı iç mekan ihtiyacı olan termal otellerde yaşam özellikle SPA alanlarında farklıdır. Özellikle yerli kullanıcı faktörünün etkin rol oynamasıyla birlikte bay ve bayan ayrı oluşum ve dizayn ihtiyacı açığa çıkmaktadır. Müşterilerden gelen istek üzerine tasarımda unisex kullanıma ek olarak sadece bayanlar için de kullanım alanları ihtiyacı görmezden gelinemez. Tabii kullanıcı portföyüne göre sadece baylar için de alanlar dizayn edilmektedir. Sahil turizminde kullanıcı zamanının çoğunu dışarda, denizde, plajda geçirmekte fakat termalde kullanıcı zamanının çoğunun lobide, SPA’da ve odada geçirmektedir. Bundan dolayı iç mekanın yaşanabilirliği termal otellerde daha bir önem kazanmaktadır.”
YATIRIMCI: ÖZGÜR YAPI A.Ş.
YATIRIM YERİ: AFYON
TOPLAM İNŞAAT ALANI: 75.000 m2
MİMARİ PROJE SAHİBİ: TİGRAT GROUP ARCHİTECTURE
PROJE YILI: 2014
İÇ MİMARİ PROJE SAHİBİ: TİGRAT GROUP İNTERİORS
MEKANİK PROJE SAHİBİ: Hİ – TEC MÜHENDİSLİK
STATİK PROJE SAHİBİ: İKA MÜHENDİSLİK
ELEKTRİK PROJE SAHİBİ: ŞENGÖK MÜHENDİSLİK