otel dekorasyon

başa dön
7 AĞUSTOS
2497 defa Okundu

KLASİK TASARIMDA ENDÜSTRİYEL ETKİSİ: PROJECT 15.12

KLASİK TASARIMDA ENDÜSTRİYEL ETKİSİ: PROJECT 15.12

Yüksek İç Mimar Elif Meydan, “Project 15.12” tasarım ofisinin kurgulanmasında, birçok sanat döneminden etkilenmiş ve etkilendiği klasik çizgileri endüstriyel tarzla karıştırarak mükemmel bir mekan içi akışla modernize etmiş.
 

Project 15.12 ofis tasarımının genelinde mümkün olduğunca doğal malzemeler kullanılmış. Elif Meydan, duvarlarda brüt beton sıva uygulaması, zeminlerde marmara çizgili mermer, karo, şap üzeri epoxy cila ve lamine seçimlerini; mobilyada meşe kaplama, demir ferforje, hazeran, hasır, kırmızı bakır ve kısmen lake tercihleri ile harmanlamış.



Soğuk malzemeler sıcak malzeme seçimleri ile kırılmış, mekana sıcak ve kendine özgü farklı bir kimlik kazandırılmış. Malzeme seçimleriyle mobilya ve sanat tarihinin birçok döneminin izlerini ofisine taşıyarak klasik ve modern çizgileri karıştıran Meydan, günümüzdeki “modern” ve “klasik” mimar-iç mimar ayrımına kendi ofisinde atıfta bulunmuş. Aydınlatmalarda pirinç, bakır ve cam malzemeli ürünler tercih edilmiş. Kumaş seçimlerinde ise kadife ve geometrik desenli keten dokulu kumaşlar canlı, soft renk ayrımı yapılmaksızın karıştırılarak son derece cesur davranılmış. Yaklaşık 300 m2’lik ters dublex bir alandan oluşan ofis planlanırken, Elif Meydan’ın kullanacağı alanlar ve çalışma arkadaşları ile birlikte kullanacağı alanlar olmak üzere ikiye ayrılmış. Bu sebeple ofis içinde farklı tarzlarda farklı fonksiyonlara hitap eden iki ayrı merdiven tasarlanmış.

Ortak kullanım alanları
Ortak kullanım alanları giriş katta sekretarya, kütüphaneli bekleme ve tuvalet; alt katta ortak çalışma alanı, mutfak, kütüphane ve malzeme odasından oluşmaktadır. Ortak kullanım alanlarını birbiri ile ilişkilendiren merdiven iki kollu siyah demir olup, çift kat lamine cam üzeri telli cam basamaklar olarak tasarlanmış ve böylece çalışma ofisi katına inen bodrum katın gün ışığından yeterince faydalanması sağlanmış. Çift kollu olması sebebiyle de bodrum katta gizli havalandırma kanallarına taze hava alımında ek destek vermiş. Merdiven etrafında asıl fonksiyonu korkuluk olan siyah demir Osmanlı deseni ferforje seperatör, endüstriyel tarza katkıda bulunmuş. Böylece zeminde kullanılan Osmanlı mimarisinin önemli malzemelerinden olan marmara çizgili mermer ile de seperatör bütünlük sağlamış.

Ana merdiven üzeri tavanda monte edilen “Elif Meydan ve Project 15.12” kırmızı bakır kabartma yazılı plakalar girişe kimlik kazandırmış. Plakalar ofis girişinde hemen göze çarpan, Elif Meydan’ın kendi ofisi için özel tasarladığı ayaklı bakır lavabo ile ziyaretçilere bütün bir endüstriyel  görsellik sunmuş.

Toplantı odasından dinlenme odasına

Elif Meydan’ın özel çalışma ofisine giriş kattan girilmekte. Ofis içinden “Victorian Era”dan esinlenerek tasarladığı ferforje kabartma ve dekupe desenli, eskitme boyalı yuvarlak merdiven ile alt katta bulunan toplantı odasına geçiş sağlanmakta. Toplantı odasında özel tasarlanmış, meşe kaplamanın şaşırtmalı entegresiyle oluşturulan geometrik desenli panelden gizli kapı ile dinlenme odasına geçiş verilmekte. Dinlenme odası için özel tasarladığı bakır leğenden oluşan duş teknesi, ofiste en çok ön plana çıkan tasarım ürünler arasında.

 

Yatak başı tasarımında da sıra dışı bir yol izleyen Elif Hanım, ferforje askıya astığı minderlerle, tasarımın kullanıcıların işini zorlaştırmak için değil kolaylaştırmak için var olduğuna vurgu yapmak istemiş. Tasarımcı gerek duvarlarda gerek tavanda ayna kullanımlarıyla mekanlarına ferahlık ve derinlik hissi kazandırmış. Klasik ve modern tarzı birleştirdiği göbekli gordonlu taçlı meşe kaplama kütüphane tasarımını, siyah ferforje sürgü kapakla modernleştirirken, üzerinde kullandığı hazeran ile yine tarihten esinlenmiş ve kapak üzerine astığı porselen maske ve eller ile iç mimarinin sanattan ayrılmaz bir bütün olduğunu anlatmaya çalışmış. Ve yine klasik çizgisini malzeme seçimi ile modernize eden tasarımcı, meşe kaplama şömine görünümlü TV ünitesi ile alışılmışın dışında bir görsel sunmuş ve şeffaf lamine camlı çalışma masası ile de tasarımlarındaki şeffaflığa dikkat çekmiş.


Elif Meydan hakkında: İç mimarlık eğitimini Bilkent Üniversitesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı bölümünde alan Elif Meydan, 2008 yılında mezun olduktan sonra İspanya’nın Barselona şehrinde Istituto Europeo Design’da Commercial Spaces Interior Design (Ticari alanların iç mimari tasarımı) üzerine master eğitimini tamamlamış. Eğitimi süresince ve eğitimi sonrasında İstanbul ve Antalya’da çeşitli ünlü mimari ve iç mimari firmalarda, çoğunluğu otel olmak üzere birçok projede görev aldı. Ardından yaklaşık 9 yıl öncesinde kendi doğum tarihlerinden oluşan PROJECT 15.12’i kurmuş ve bir çok otel, ofis, villa, rezidans projelerine kendi bireysel imzasını atmış.