Enerjisini Güneşten Alan Tasarımlar
Yenilenebilir enerji kaynaklarının oldukça önemli bir konuma geldiği günümüzde bu alanda yapılan çalışmalar da hız kazanmıştır. Dünyada ve Türkiye’de yenilenebilir enerji kaynakları arasında oldukça önemli bir yere sahip olan güneş enerjisinin elektrik üretimindeki payı gün geçtikçe artmakta ve bu alanda yapılan çalışmalar da giderek önem kazanmaktadır. Enerji kaynaklarının gün geçtikçe daha kısıtlı hale geldiği günümüzde, yenilenebilir enerji de kullanım alanı yelpazesini genişletmekte. Evlerden gemilere, yollardan çadırlara birçok noktada güneş enerjisinden maksimum faydalanabilmenin yolları aranmakta.
Güneşin Gücü ile Aydınlanan 8,5 Ton
Güneş Enerjisi İle Çalışan dünyanın en büyük gemisi MS Turanor PlanetSolar, geminin yüzeyini kaplayan 500 metrekarelik fotovoltayik paneller 93 kilowatt güç üreterek geminin elektrikle çalışan dört motorunu besliyor. Geceleri ise gemi 8,5 ton ağırlığındaki lityum akülerinden gerekli enerjiyi alıyor. Turanor ismi ise “Yüzüklerin Efendisi” adlı romandan esinlenerek gemiye verilmiş ve “Güneşin Gücü” anlamına geliyor. Turanor PlanetSolar isimli gemi dünyanın çevresini dolaşan ilk güneş enerjili gemi olma özelliğine sahip. 31 metre uzunluğundaki katamaran, İsviçreli PlanetSolar SA şirketine ait ve bugün için Cenevre Üniversitesi’nin yüzer laboratuvarı olarak kullanılıyor.
3000 Kişilik Köyü Aydınlatacak Yol
Fransa kökenli Wattway firmasının güneş enerjisi üretebilen panellerle kaplı inşa ettiği 1 kilometre uzunluğundaki yol Normandiya’da bulunan Tourouvre-au-Perche isimli köyün yakınında inşa edilmiş durumda. Şimdilik 1 kilometre uzunluğundaki bölümü tamamlanmış olan güneş yolunun, 3 bin nüfuslu köyün tüm elektriğini üretmesi bekleniyor. Fakat kurulum yapılmış olan bölgenin yılda sadece iki ay çok kuvvetli güneş aldığı da belirtiliyor. Yolun tamamlanması yaklaşık 5 milyon Euro’ya mal olmuş. İki sene boyunca testlere tabi tutulacak güneş yolundan her gün 2.000 araç geçiyor. Bu ilk deneme testlerde başarılı olursa, üretici Wattway firması gelecek için önemli bir çözümü geliştirmiş firmalardan biri olarak tarihe geçebilir.
Kendi Enerjisi İle Aydınlanan Çadır
Orange güneşten enerji üreten çadırını tanıttı. İngiliz cep telefonu operatörü Orange geliştirdiği çok ilginç özelliklere sahip çadırı tanıttı. Çadırın güneş enerjisi panelleri var ve fotovoltaik bir kumaştan üretilmiş, bu sayede istendiğinde tabanda ısıtma yapmak için, kablosuz iletişim, aydınlatma ve elektrikli tüm cihazları şarj etmek için kullanılabiliyor. Bu çok ilginç ve yaratıcı ürün go-cation teknolojisi ile cep telefonunun sms ve RFID özelliklerini kullanarak istendiğinde yeri rahatça bulunabiliyor. Çadırın bu sistemini aktif hale getirdikten sonra motosiklet kaskına benzeyen özel tente çadırın üzerine kapanıyor ve ışıklar çıkararak yerini belli ediyor.
Yenilenebilr Enerjinin En Keyifli Hali
Smacircle S1 katlanabilir elektrikli bisikleti klasik elektrikli bisikletlerden ayıran en önemli iki özelliği güneş enerjisi ile çalışması ve çok küçük olması. O kadar küçük ki katlandığında sırt çantanıza koyup taşıyabiliyorsunuz. Elektrikli scooter’lara benzeyen bir tasarıma sahip Smacircle S1 sadece 5 adımda kullanıma hazır hale geliyor. Ya da tam tersine 5 adımda katlanıp sırt çantasına koymaya hazır hale geliyor. Hem elektrikli hem de güneş enerjisi ile çalışan bisiklet sadece 7 kg. ağırlığında. Bisikletin maksimum hızı ise saatte 20 km’ye kadar çıkabiliyor. Anlık olarak batarya, hız, mesafe gibi verilerin takip edilebildiği telefon uygulaması üzerinden ayrıca bisiklet kilitlenebiliyor. Böylece kullanıcısı haricinde başka birinin bisikleti götürmesi engellenmiş oluyor. Ayrıca bisiklet üzerinde bulunan USB portundan telefonunuzu şarj etmeniz de mümkün.