Tarihi Bir Modernizim, Merida Evleri
Yucatan Yarımadası'nda Meksika Körfezine bir saat uzaklıkta bulunan Merida, mimari anlamda her ne kadar Mexico City’nin gölgesinde kalsa da son yıllarda hak ettiği ilgiyi görmeye başladı. Gerek tarihteki hikayesi ile gerekse yenilenen mimari dokusu ile kapılarını hem turizme hem de yeni yaşam alanlarına aralıyor. Meksikalı mimar Henry Ponce tarafından revize edilen tarihi yapılar modern çizgilerde ama tarihin derin izleri içinde keyifli yaşam alanları sunuyor.
20. yüzyılın başlarında Meksikada yetişen Avage bitkisinden elde edilen Heneguen lifi sayesinde bölgenin ekonomik düzeyi en üst noktaya ulaştı. Üretimi yapan üst tabaka bölgede yaptırdığı küçük saraylarda yaşamaya başladı, ancak Meksika Devrimi ile birlikte artık koruyamayacakları bu saray evlerini terk etmek zorunda kaldılar. Bir süre sonra bu evlere bölgedeki köylüler yerleşti ve yakın tarihe kadar yıllarca hiçbir bakım görmeyen bu evlerde yaşamaya devam ettiler.
Mimar Henry Ponce bölgedeki evlerden bazılarını satın alarak revize etmeye başladı ve bununla birlikte Merida da üçüncü kuşak bir yerleşim başladı.
Bölgedeki sıcak havaya göre şekillenen mimari yapı, küçük, yatay şerit şeklinde pencereler, karanlık neredeyse hiç güneş almayan iç mekanlar, bu yapıya bağlı küflenmiş duvarları beraberinde getiriyordu.
Heny Ponse öncelikle daha fafla gün ışığı için işe duvarları yıkarak başlamış.
Evin iskeleti havadar ve tropikal bir yaşam alanı için büyük fırsatlar sunmuş. Bölgenin değişmeyen sıcak havasına istinaden yatay gölgeleme ve sabit çapraz esintilerle klimaya gerek duyulmayan bir yaşam alanı yaratılmış.
‘’Bu proje, yerel köklere güçlü bir bağlılıkla geliştirildi; ancak bulundukları bağlama göre uyarlanmış yeni bir mimari dili de beraberinde getirdi.’’ H.Ponce
Mutfağı genişletilerek arka bahçeye konulan havuz ile birleştirilmiş. Son derece keyifli, renkli ve modern çizgililerin dikkat çektiği bahçe tarihin gölgesinde keyifli bir yaşam alanı sunuyor. Geleneksel Meksika ve Maya renklerini modern aksesuarlar üzerinde kullanan H. Ponce, bu tarihi ve modern karışımdan çok keyif aldığını belirtiyor.