otel dekorasyon

başa dön
14 ŞUBAT
2310 defa Okundu

Zaha Hadid in Müziği Guangzhou Opera Binası

Guangzhou Opera Binası

Ya da Hadid’in Müziği

Çin, ekonomik yönden hızla dünya lideri olma yönünde ilerlerken, şehirlerini de dünyaca ünlü mimarların eserleriyle taçlandırmaya devam ediyor. Riba International ödülünü de alan Zaha Hadid’in Çin’deki Guangzhou Opera Binasına mimarlık çevrelerinde Hadid’in müziği lakabı takılmış.

Akıntıda yuvarlanmış ve yerine oturmuş çakıl taşları gibi Guangzhou Opera Binası’nın da nehir kenarındaki lokasyonuna büyük bir harmoni ile yerleştiğini söylüyor, binanın ünlü mimarı Zaha Hadid. Çin’deki Opera Binası Guangzhou’nun kültürel gelişiminin kalbine yerleşmiş. Bina, ikiz kaya parçası şeklinde tasarlanarak Pearl River’a açılan kültür binasıyla Guangzhou uluslarası finans kulelerini birleştirmekte.

Guangzhou Opera Binası’nın 1800 kişi kapasiteli oditoryumu en son akustik teknolojiler kullanılarak inşa edilmiş. 400 kişi kapasiteli çok fonksiyonlu salon ise performans sanatları, opera ve konser salonu olarak dizayn edilmiş.

Zaha Hadid’in tasarımında mimarlık ile doğanın eşsiz bir uyumla birleştirilmesi ana amaç olmuş. Erozyon, topoloji ve jeoloji çıkış noktaları olarak kabul edilmiş. Özellikle nehir vadisi ve vadinin erozyondan etkilenmesinden esinlenilmiş. Keskin iç ve dış kanyonlar yaratılarak bu alanlara lobi, cafe, fuaye gibi fonksiyonlar yerleştirilmiş. Bu alanların dip bölgelerine kadar doğal ışık alınması sağlanmış.

Opera Binası yeni müzeleri, kütüphanesi ve arşivi ile şehirde kültürün gelişiminde katalizör görevi görüyor. Bina, Zaha Hadid mimarlığının en son çizgilerinin kentin gelenekleri, tarihi ve günlük yaşayışının iyimserlik ve tutkusuyla birleştirilerek geleceği yaratması olarak tanımlanabilir.