2000’lerin başından beri, doğal ve tarımsal alanlarda yatay kentleşmenin sebep olduğu tahribatı azaltmak üzere alternatif dikey kentleşmeye dair çalışmalar yürüten dünyaca ünlü Milanolu Mimar Stefano Boeri (1956), Çin’in güneyindeki Guangxi Zhuang Özerk Bölgesi’nde yer alan bir bölgede gerçekleştirecekleri ” The Liuzhou Forest City ” yeni yeşil projesinin planlarını açıkladı.
Daha önce Çin'de Nanjing Towers ismindeki dikey orman kulelerini tasarlayan İtalyan Mimar Stefano Boeri, insanlarla ağaçları bir araya getiren bu yeni dev projesi ” The Liuzhou Forest City ” ile ilgili; ” Günümüzde, doğayı ve tarımı yok eden bir gelişim modeli söz konusu. Ben bu projeye başlamadan önce, kentsel, kırsal ve doğal alanların birbirleri arasındaki ilişkiyi geliştirmenin nasıl mümkün olabileceğini anlamak üzerine çok vakit harcadım.” dedi ve senede 57 ton hava kirliliğini engelleyecek büyük projesinin detaylarını resmi internet sitesinden duyurdu.
İtalyan mimar Boeri; sadece dekoratif değil, işlevsel de olmalı diyerek yola çıktığı Çin’deki bu yeni projesi ile ilgili;
”Şehirde, diğer yeşil cepheli binalardan farklı olarak, toplamda 40 bin dikili ağaç ile bir milyon çiçek barınacak, mimari yapı içerisinde biyo-çeşitlilikten bahsedilecek ve kurulacak şehrin mikro-klimasını da temizleyecek.” açıklamasını yaptıktan sonra, bu projenin bir sene içerisinde havadaki 57 ton kirliliği önleyip, 900 ton oksijen vermesi planından da bahsetti.
Projeye göre; binalardaki ağaçlar sadece karbondioksit temizlemekle kalmayacak, ayrıca ısı korunumuna da yardımcı olacak. Bu şekilde iç ve dış yüzeylerde en az 3 santigrat derecelik ısı farkı oluşturulabilecek. Yazın ise binaların içerisi ve dışarısı arasında yaklaşık 30 derece kadar ısı farkı oluşabilecek.