otel dekorasyon

başa dön
18 NİSAN
9712 defa Okundu

Konteyner Mimarisi

Konteyner mimarisi

Sürdürülebilirlik ilkesiyle, geri dönüşüme yüksek katkı sağlayan hazır konteynerlar, ustalıkla tasarlandığında son derece yaratıcı ve estetik yeni bir yaşam alanı olabiliyorlar.

Ülkemizde şantiye alanlarında ve doğal afet durumlarında kullanılan konteynerlar, özellikle Avrupa ve Amerika'da çok daha sıklıkla karşımıza çıkıyor. Bu hazır malzemeyi hayata taşımanın yanı sıra "konteyner mimarisi" olarak teorik başlıklar bile açılmış durumda. Prefabrik hücre mimarisi alanında incelenebilen konteyner mimarisiyle özel olarak ilgilenen yaratıcı mimarlar ve akademisyenler hiç de az değil… Zaten ortaya çıkan tasarımlardan da bu gayet net anlaşılabiliyor.

Kutu kutu konteyner

Konut olarak yaygın olmasa da konteynerların daha çok ofis, stüdyo, restoran, sergi salonu, acil barınma evi, sanat atölyesi gibi yapılarda kullanıldığı görülmekte. Malzemenin yüksek mukavemetli ve sürdürülebilir olması ve maliyet açısından normal yapılara göre son derece ekonomik fiyatlarla karşımıza çıkması konteynerların kullanım oranını yükseltmekte. Dikdörtgen hazır formuyla bir puzzle gibi üst üste ya da yan yana birleştirilerek uygulama yapılabilmesi de yaşanabilecek metre kare alanını çoğaltmakta ve bu da yapının tercih edilirliğini artırmakta.

Eko bilinçlenmeye katkı: yenilikçi ve tasarruflu tasarımlar…

Bu yapı tekniği daha çok inşaat alanı olarak az yer kaplaması gereken ancak büyük bir kullanım alanı sunulmak istenen, çok katlı konut ve ofis alanları için son derece ideal görülmektedir. Geleneksel ahşap, çelik ve beton yapıların yapısal gücünü kendi içinde bulundurduğundan temel tasarımı basittir. Bu da iş gücü, zaman ve finans ekonomisin temelidir. Dış cephe için yüksek bedeller ödenmeyeceğinden de iç tasarımı için daha fazla bütçe ayrılabilmektedir. İnşaat sıkıntısı olan zeminlerin en kolay çözümü olduğu gibi, inşaat süresi de türlü hava koşullarında en az 7 gün sürmektedir.

Doğru tasarımla konfor ve güvenlik

Doğru tasarımlarla dış cephenin haricinde iç mekan olarak geleneksel mekan konforundan ayırt edilemeyecek konteyner yapılar inşa edilebilmektedir. Mimari tekniğe uygun olarak açılacak pencere boşlukları, kapılar ve iç mekan bölme sistemleriyle tek bir konteyner içinde bile birden fazla yaşam alanı oluşturulabilmektedir.  Öte yandan hammaddenin çelik olması, depreme de en dayanıklı yapı olması anlamına gelmektedir. Yapısı gereği temeli de kendinde olduğundan, taşınabilirlik fonksiyonuna sahiptir.

Peki ya dezavantajlar?

İlk dezavantajı ısı yalıtımı ve neme karşı korozyon dayanıklılığının artırılmasıyla ilgilidir. Hammadde çelik olduğundan ekstra yalıtım yapılması gerekmektedir. Bu da işin ekonomik kısmında biraz harcama yapılması anlamına gelmektedir. Bir diğer olumsuzluk inşaat sürecinde işçi gücü azalırken, makine gücüne ihtiyaç duyulmasıdır. Ayrıca konteynerların yük taşımaya yönelik ürünler olduğu düşünülürse, dayanıklılığı artıracak bir takım kimyasal boyalarla boyandığı akla gelecektir ki bu da mekan içinde sağlıksız hava yaratacaktır. Bu nedenle de dış cephe ve iç mekanların dezenfekte edilmesi, zararlı kimyasallardan arındırılması gerekmektedir.