Mimariye heykelsi duruş katanlar
Görsel algıda hoşluk yaratacak, kurgulanan mekan konseptine uygun bir duruş katacak aksesuarlar, heykelsi formlarıyla hem işlevsel hem de estetik birer mimari öğe oluyorlar.
Mimaride kullanılan heykelsi formlar, mimarinin ağırlıklı olarak mühendislik yanına yapılan vurguyu yumuşatan, onun sanat mı mühendislik mi olduğu sorusunda sanatsal yanı açığa çıkaran birer değerdirler. İçinde yaratıcılığı barındırmaları, görsel algıda estetik olarak güçlü bir duruş oluşturmaları da o heykelsi formları birer simge figüre yükseltirler.
PİPET KOLTUK
Bir yudum dinlenme
Harry Allen isimli tasarımcının eseri olan pipet şeklindeki koltuk tasarımı, sonsuz bir kombinasyona sahip. Tüm kapalı alanlarda kullanılabilecek tasarım, özellikle kalabalık mekanlardaki oturma ihtiyaçlarına mükemmel bir çözüm olarak görülmekte. Birbirine çapraz ve T formlu ek tasarımlarla birleşebilen oturma grupları, aynı zamanda sonsuz yön ve form özgürlüğü de sunmakta. Duvara monte olarak da kullanılabilen tasarımın iskeleti MDF'den üretilmiş ve üzeri poliüretan köpük ile kaplanmış. Ayaklarıysa cilalı alüminyum olarak tercih edilmiş.
PEMBE RESEPSİYON
Tasarım yıldızı Karim Rashid'ten resepsiyon deski
Son dönemlerin en ünlü ve başarılı tasarımcısı Karim Rashid, Almanya Nhow Hotel Berlin için bu resepsiyon deskini tasarlamış. Heykelsi organik formlu, parlak pembe fiberglas malzemeden tasarlanan desk, otel konukları için de son derece çekici bir görsel algıya sahip. Tesise giriş yapacak misafirlerin operasyonel tüm işlemlerini tamamlayabilecekleri deskin aydınlatmaları da gömme olarak kullanılmış. Otel iç mekan tasarımında da aynı form özgünlüğü takip edilmiş.
KİNETİK AYDINLATMA
Kinetik aydınlatma: Magnetic
Çek tasarım şirketi Lasvit'in, 2014 İtalya Milan Tasarım Haftası'nda sergilenen ve cam tasarımcıları yardımıyla üretilen kinetik aydınlatma tasarımı Magnetic, Libor Sošták tarafından tasarlanmış. Türkiye'de Tepta Aydınlatma aracılığıyla ulaşılabilen bu hareketli aydınlatma, heykelsi bir duruşa sahip. İçinde kinetik teknolojisini taşıyan, aydınlatma tasarımını ve cam sanatını bir arada sunan Magnetic, cam ve ışık ilişkisini dikkat çekici bir şekilde bir araya getirmeyi başarmış. Camın tek bir kaynaktan çıkan ışığa verdiği tepki üzerine kurulan sistemde, ışık kaynağının adeta mıknatıs etkisi yaratacak şekilde sarkıt camları hareket ettirmesi sağlanmış. Bu sayede de aydınlatma elemanı, ışığa bağlı olarak yaşayan bir organizmaya dönüşmüş.
FİL HEYKEL
Hem küçüklere hem büyüklere
İç mekan tasarımında hedef kitleye en doğru şekilde hitap eden bu çocuk ve aile salonunda kullanılan mobilyaların tamamı sıradanın karşısında. Zaten sadece teknik bir iç mimari çalışma örneği olmadığı, her bir mobilya tasarımına yansıyan konsept formlarla ortaya konmakta. Ana restoran, çocuklar için oyun alanı ve çok amaçlı aktivite odasından oluşan mekanda, kullanılan renkler de işlevsel ve masalsı stilize formlarıyla harikalar diyarını anımsatmakta. Basit ve minimalist stilin her bir tasarım formunda temel alındığı mekanda öne çıkan mimari aksesuarsa, dev fil konstrüksiyonu.
AYNA HEYKEL
Buluta yansıyan siluetler
Milano Üniversitesi'nin kampüsüne kurulan bulut enstalasyonu, Velko Aydınlatma sistemleri tarafından uygulanmış. Yüksekliği 7.16 genişliği ise 15 metre olan platform, bulut formunu yansıtacak şekilde yerleştirilmiş LED ekranlar ve bu ekranları taşıyan aynalarla kaplı bir kaide üzerine oturtulmuş. Ekranlara yansıtılan ve kendi içinde genişleyen hareketli üç boyutlu profil videoları ve görüntüleri, tarihsel kentin sonsuzluğuna yapılan bir vurguyu üstlenmiş.