otel dekorasyon

başa dön
23 NİSAN
3258 defa Okundu

Gökçeada Lise Kampüsü Mimari Proje Yarışması Sonuçları

Gökçeada Lise Kampüsü Mimari Proje Yarışması" Sonuçlandı.

PAB Mimari Tasarım projesi, birincilik ödülünün sahibi oldu. 

Çanakkale Valiliği İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Gökçeada’daki Anadolu Öğretmen Lisesi ve Endüstri Meslek Lisesi'nin, ortak kullanımlara açık bir lise kampüsü şeklinde yeniden projelendirilmesi amacıyla bir yarışma düzenlemişti. Yarışmaya katılan eserler arasında, PAB Mimari Tasarım'ın projesi, en başarılı ve uygulanabilir eser olarak görüldü.

Pınar Gökbayrak, Ali Eray ve Burçin Yıldırım ortaklığında kurulan PAB Mimari Tasarım, projelerinin temel çıkış noktasını, eğitim ve donatı alanlarının kent merkezi ile kuvvetli bir ilişki sağlaması, eğitim ve sosyal alanların entegre bir ortak yaşam oluşturması şeklinde açıkladı. Ayrıca oluşturdukları kampüsün sadece öğrencilere değil, kentte yaşayan her bireye hizmet edecek, sosyal donatı eksiğini giderecek bir yapı kompleksi olduğunun altını çizdi.

Alandaki ağaç ve bitki örtüsü, 'açık kampüs' tasarlanması için temel motivasyon oldu. 

Projenin konumlandırıldığı alanın doğal bitki örtüsü, açık bir kampüs tasarımında ihtiyaç duyulabilecek peyzaj düzenlemesine yüksek katkı sağlamış. Tüm ağaçlar, proje yerleşimiyle uyumlu bir şekilde korunmuş. Açık ve kapalı spor alanları, sosyal donatılar, hobi bahçeleri, spor, piknik ve çayır alanları kusursuz bir biçimde konumlandırılmış.

İki ayrı okulun ortak kullanımı için tasarlanan çalışmada öğrenciler ve eğitmenler arasındaki etkileşimi ve iletişimi üst seviyeye taşıyacak bir planlama yapılmış. Hem öğrenciler hem de öğretmenler için korunaklı açık ve yarı açık alanlar oluşturulmuş. Kentle yakın ilişki kurulabilen öğrenim mekanlarının, gerektiği takdirde kontrol altına alınarak, dışarıdan erişime kapanmasını mümkün kılacak bir yapı sistemi kurulmuş. Derslik koridor düzenlerinde, koridorlar üzerinde kapalı tenefüs nişleri ile yarı açık ve açık teraslar bırakılmış. Doğal ışık ve hava yönünden zengin sirkülasyon alanlarının oluşmasını teşvik edilmiş.

Büyük hacimli mekanlar yer altına taşındı, çelik strüktür kullanıldı.

Spor salonu, yüzme havuzu, konferans salonu gibi hacimli kütleler, arazinin kot yapısından faydalanarak yer altına alınmış. Yapının tamamının, deprem güvenliği sebebiyle çelik strüktür kullanılarak inşaa edilmesi öngörülmüş. Zemin katlardaki, taşıyıcı özelliğe sahip olmayan duvarlarda bölge taşları kullanılmış. Katlardaki bölme duvarlar, gerektiğinde mekanlar içinde yeni düzenlemelere olanak sağlayacak şekilde planlanmış. Bütün olarak bakıldığında da son derece fonksiyonel, motivasyon yaratacak estetikte planlanmış projenin hem eğitimde hem de kent dokusunda olumlu bir etki yaratacağını söyleyebiliriz.